Кмет дава унгарско село под наем, заедно с животните

Село Мегйер има 4 улици, кооператив, културен център, а цената е 700 евро на ден

Кмет дава унгарско село под наем, заедно с животните

Снимка: Google Street View

324 ~ 2 мин. четене
Кмет на унгарско село го дава под наем, за да го направи известно и да спечели пари, предлагайки дори длъжността кметски наместник като част от сделката.

За 210 000 форинта, което прави 700 евро на ден, заинтересованите лица могат да наемат всички съоръжения в китното, но почти изоставено село Мегйер, чието население е 18 души. Селото се намира на 180 км. югозападно от Будапеща.

Обявата гласи, че наемът включва използването на четирите улици на Мегйер, две от които са асфалтирани и две са покрити с чакъл, кметството, културния център, автобусната спирка и няколко къщи, обзаведени в селски стил.

"Според закона, който въведох, външен човек може да стане кметски наместник за уикенда, и дори да променя имената на улиците ако иска", обяснява кметът на Мегйер Кристофър Пайер, цитиран от "Гардиън".

Наемателите също така могат да използват шестте коня на селския кооператив, две крави, три овце, кокошарника и 4 декара обработваема земя.

42-годишният инженер от Будапеща разказва, че се е влюбил в малкото село, когато случайно минал край него преди десет години. Скоро след като си купил къща там, бил избран за кмет.

Пайер е категоричен, че целта му е да спаси Мегйер от бавната смърт, сполетяла много отдалечени унгарски селца, чиито млади хора заминават за Будапеща или в чужбина при първа възможност.

"Мегйер винаги е било бедно село, но е съхранило очарователната си селска атмосфера", коментира Пайер, който живее и работи в Будапеща, но посещава селото веднъж седмично. Само пет от двайсет къщи в селото се обитават целогодишно.

"Надявам се тази обява да докара приходи на Мегйер, но най-вече малко внимание", казва кметът на селцето.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg