Асфалтовият брецел в Дреновец: Добра идея, потресаващо изпълнение (галерия)

Проектът, на стойност близо 10 хил. лв., предизвика лавина от негативни коментари в социалните мрежи

Асфалтовият брецел в Дреновец: Добра идея, потресаващо изпълнение (галерия) 25 Снимки

Снимка: Facebook

28503 ~ 4 мин. четене
Мариана Климентиева Автор: Мариана Климентиева

Новопостроеният велопарк в с. Дреновец,  определен от мнозина като асфалтов брецел, взриви социалните мрежи. Лавина от негативни коментари заля реализирания проект на стойност 9985.20 лв., а експерти определиха идеята за такъв екопроект като "оригинална", но реализацията – "потресаваща".

Кметът на видинското село, прочуло се с невижданото досега асфалтово съоръжение, обясни за Economic.bg, че официалното откриване на парка се чака с нетърпение от местните жители, които са се включили доброволно в изграждането му.

Много сме щастливи, че кметството ни спечели конкурс в кампанията "Чиста околна среда" - "Обичам природата - и аз участвам". С общи усилия на всички положихме над 256 кв.м. асфалт за алеята. Засадихме 90 туи, 4 храста индийски люляк и 5 храста бели ружи. Монтирахме 5 соларни панела, 5 пейки и 2 кошчета за разделно събиране на отпадъците“, каза Иванова.

Проектът е финансиран по национална програма „За чиста околна среда - 2021“ на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). 

Изграждането на велопарка стартирало през юни. „Теренът беше заравнен с общинска техника. След това беше положен асфалтът и бяха засадени растенията. Циментирахме кошчетата и пейките и монтирахме LED осветлението. На 12 октомври ремонтът беше приключен. Мина и проверката на ПУДООС – по документи и фактури всичко ни е точно. Официалното откриване е планувано за 1 декември“, обясни кметът на с. Дреновец.

В селото живеят над 240 деца, които нямат търпение да карат велосипеди в парка. „Лятото е пълно и с гражданчета. Те също ще могат да ползват велопарка“, разясни Иванова.

Тя не е съгласна с негативните коментари в социалните мрежи.

Лесно е да се критикува, но всички жители на Дреновец са доволни от резултата“, категорична е Иванова.

В дебата за еко велопарка в социалните мрежи се включи и служебният екоминистър Асен Личев. „Да уважим народно-психологическата естетика на жителите на с. Дреновец! Както и проектът, изработен от учениците и реализиран с помощта на всички жители! Те се радват“, написа в профила си във Facebook Личев.

От неправителствената организация „Велоеволюция“ обаче смятат, че реализацията на проекта не отговаря на заявката за еко велопарк.

Подходът е с хубави намерения, изпълнението обаче е под всякаква критика. Изграждането на подобни съоръжения трябва да се облекат с някакъв смисъл, а не просто да се изсипят 10 хил. лв. Велопаркът в с. Дреновец е тотал щета. Резултатът е една селска градинка“, коментира пред Economic.bg Радостина Петрова, координатор във „Велоеволюция“.

Според нея ако целта е да се развиват велоуменията на децата, алеята трябва да се изрине и да се направи отново. "Не виждам смисъл децата да се въртят в кръг по някаква асфалтирана пътека, приличаща на брецел", каза тя.

Според нея за изграждането на качествен велопарк са необходими около 100 хил. лв. С доброволен труд и малко средства може да се постигне много по-добър резултат. Реализацията на подобни проекти в малките населени места трябва да се извършва с професионална помощ.

Не си представям една учителка в селско читалище да знае как се прави байк парк. Но самата финансираща програма трябва да осигури професионалната подкрепа на подобни проекти“, категорична е Петрова.

Тя недоумява и за какво са тези кошчета за разделно събиране на отпадъците. „От МОСВ представят ли си как ще бъде обслужвана тази градинка, когато кошчетата се напълнят и боклуците започнат да се разнасят от животни? Това го виждаме на такива проекти из цялата страна. Финансираната програма трябва да осигури качествени резултати за парите, които се влагат“, сподели Петрова.

Изпълнителният директор на ПУДООС Галина Симеонова отговори на нападките по адрес на реализирания проект.

Мястото в първичния му вид, което е избрано от общината и от кмета на населеното място, беше обрасло с храсталаци, в безогледен и запуснат вид. Теренът беше змиярник и стоеше неизползваем пред училището. Проектчето за т. нар. велопистичка е съгласувано с децата в училището и с местните жители. При нас от кметството са кандидатствали само и единствено за строителните материали. ПУДООС толерира подобни проекти, когато имат пълно съгласие в местната общност - кмет, читалище, директор на училището. Живущите в с. Дреновец сами са почистили терена и са помагали при изграждането на парка“, сподели Симеонова.

Тя обясни, че върху терена е насипана натрошена каменна настилка, която е потънала леко в калта. „Отгоре е изградена алеята във формата на тази квази осмица или брецел. Моят коментар по проекта е, че трябва да се толерират подобни инициативи. Това е трудът на месните жители и тяхното разбиране за облагородяване на средата. Проектът е реализиран с минималните материали, които могат да бъдат закупени за 10 хил. лв. Всички знаем какви са цените на строителните материали. Дали е правилна осмицата, дали завоят е остър или изглежда некрасиво, нека си спестим тези коментари и да бъдем толерантни“, каза Симеонова.

В договора на ПУДООС, сключен с кметството, има клауза за устойчивост. „Ние две години ще следим дали кметството полива туите, дали пейките са на място, дали децата карат велосипеди там. След този период от с. Дреновец имат право отново да кандидатстват за финансиране, за да продължат да облагородяват мястото. Могат да се сложат бордюрчета, знаци, с което тази площадка да става още по-хубава“, разясни Симеонова.

Тя обясни, че 1649 са постъпилите в ПУДООС за финансиране проекти. 955 са одобрените проекти. Училищните проекти са 350, а на детските градини са 200. За малките населени места проектите са 405.

Кампанията ни е изключително мащабна. Ако в рамките на 955 проекта това ни е кусурчето, да излезе някой и да го направи по-хубаво от нас“, категорична е Симеонова.

Подкрепи Economic.bg