ЕК одобри помощта от 40 млн. лв. за автобусните превозвачи

Средствата бяха гласувани при актуализацията на бюджета и имат за цел да подпомогнат транспортния сектор заради намаления пътникопоток

ЕК одобри помощта от 40 млн. лв. за автобусните превозвачи

Снимка: Красимир Свраков

792 ~ 1 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Европейската комисия е одобрила отпускането на 40 млн. лв. държавна помощ за българските автобусни превозвачи. Тя бе гласувана при актуализацията на бюджета и трябва да подпомогне транспортният сектор, който търпи големи загуби заради пандемията и високите цени на горивата. Средствата ще се предоставят на фирмите, отчели спад на оборота от поне 20 на сто през 2021 г. в сравнение с 2019 г.

Помощта не може да превишава 8% от нетните приходи от дейността по извършване на автобусен превоз на пътници, съгласно данъчните им декларации от 2019 г. При изготвянето на критериите, министерство на транспорта заложи таван на помощта за микро- и малки (до 200 хил. лв.), средни (до 400 хил. лв.) и големи (до 3.5 млн. лв.) предприятия. 

Средствата ще бъдат предоставени на фирмите до края на годината и ще служат като обезщетение заради мерките, предприети за ограничаване на пандемията.

Припомняме, че в мяpĸaтa зa пoдпoмaгaнe нa ceĸтopa, зaлoжeнa зa тaзи гoдинa, зa пъpви път ca вĸлючeни гoлeмитe aвтoбycни ĸaмпaнии и oбщинcĸитe пpeдпpиятия зa пpeвoз нa пътници. Това предизвика недоволство сред някои малки компании в сектора.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg