Автобусните превозвачи остават без помощ до решението на Брюксел

В актуализацията на бюджета бяха заложени 40 млн. лв. за подкрепа на бранша, но програмата има нужда от европейска нотификация

Автобусните превозвачи остават без помощ до решението на Брюксел

Снимка: Министерство на транспорта

408 ~ 1 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Автобусните превозвачи ще трябва да чакат нотификация от Европейската комисия, за да получат гласуваните 40 млн. лв. през актуализацията на бюджета. Това става ясно от съобщение до медиите, разпространено от транспортното министерство. Въпреки това ресорният министър Христо Алексиев и браншът дават заявка да работят максимално бързо по уточняване на критериите за допустимост и реда за кандидатстване за тези средства.

След провела се среща между бранша и ведомството, Алексиев уверява, че в края на следващата седмица всички необходими документи трябва да са изпратени в Европейската комисия, за да стартира процедурата по нотифициране на държавната помощ. До тогава заедно с бранша и общините трябва да са изработени критериите.

По думите му в мярката за подпомагане на сектора, заложена за тази година, за първи път са включени големите автобусни кампании и общинските предприятия за превоз на пътници. Той бе категоричен, че ще се направи всичко възможно да бъдат намерени правилните механизмите за справедливо разпределяне на предвидената държавна помощ.

Припомняме, че пpeвoзвaчитe ce oплaĸвaт oт нaмaлeн пътниĸoпoтoĸ, cпaд в oбopoтитe и гeнepиpaнe нa paзxoди, ĸoитo в ycлoвиятa нa пaндeмиятa, тлacĸaт ceĸтopa ĸъм фaлити. Именно заради това на 28 септември предстои национален протест.

Участие в срещата взеха кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, заместник-кметът на Столична община Дончо Барбалов, заместник-кметът на община Габрово Мария Йозова, изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в Република България Силвия Георгиева и представители на браншовите организации.

Подкрепи Economic.bg