Турската лира потъна след намаление на основната лихва

Турската лира потъна след намаление на основната лихва

Снимка: Twenty20

4022 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Турската централна банка неочаквано намали основния си лихвен процент със 100 базисни пункта до 18% в четвъртък, а решението потопи лирата близо до рекордното дъно, достигнато през юни. Действията на банката отразява дългата сянка на президента Реджеп Тайип Ердоган върху паричната политика.

Икономистите, анкетирани от Reuters, очакваха централната банка да поддържа лихвените проценти стабилни на 19%, където те бяха от март, като се има предвид, че инфлацията достигна 19.25% миналия месец. Само двама от 17-те икономисти, анкетирани от Reuters, бяха прогнозирали намаление.

Гуверньорът на централната банка Шахап Кавджъоглу, когото Ердоган назначи в банката през март, си проправи пътя през последните седмици за първото облекчаване на паричните условия на Турция от май 2020 г. и прекрати цикъла на затягане, започнал преди 12 месеца.

Анализаторите заявиха, че този ход отразява тежката ръка на Ердоган по отношение на паричната политика и предлага повече облекчения, които рискуват да поддържат двуцифрена инфлация и високи разходи за живот за турците за дълго време.

Лирата – сред най-лошо представящите се валути на развиващите се пазари в продължение на няколко години – поевтиня с 1.5% и 1 долар се обменяше за 8.74 лири. Това е близо до рекордно ниското ниво от 8.88 лири, достигнато през юни.

Това няма да помогне на и без това крехкия авторитет на централната банка, а пазарната реакция вероятно ще бъде доста тежка“, каза Роджър Кели, водещ регионален икономист в Европейската банка за възстановяване и развитие в Истанбул.

Решението на централната банка остави Турция с най-отрицателния реален лихвен процент на развиващите се пазари, което е червен флаг за инвеститорите.

Подкрепи Economic.bg