Кметът на Прага влиза като лекар-доброволец в болница

След добрия пример на кмета на Прага от предните дни се появи скандал с министъра на здравеопазването на Чехия Роман Примула

Кметът на Прага влиза като лекар-доброволец в болница

Снимка: Zdeněk Hřib/Facebook

Кметът на Прага Зденек Гржиб влиза като доброволец в една от болниците в града заради втората вълна на коронавирусната пандемия в страната.

„От вторник ще помагам в една от пражките болници като доброволец. Както много други и аз искам да помогна в тези трудни времена. Хората в болниците вече се нуждаят от цялата ни подкрепа“, написа Гржиб във Facebook.

Той допълва, че управлението на града е осигурено и ще продължи да участва в заседанията на кризисния щаб и градския съвет. „Но особено сега искам да помогна и да използвам медицинската си квалификация. Всички сме заедно в това. Без разлика.“

Кметът казва, че всеки може да помогне, независимо дали в болницата, чрез Червения кръст, като дари плазма или просто е внимателен към другите.

След добрия пример на кмета на Прага от предните дни се появи скандал с министъра на здравеопазването на Чехия Роман Примула. В публикация в местния вестник „Мълния” се съобщава, че министърът е погазил грубо инициираните от самия него социални ограничения в страната, въведени като мярка срещу разпространението на коронавируса.

Според публикацията, късно вечерта в сряда Примула е посетил един от най-скъпите ресторанти в Прага. В Чехия в момента е в сила временна забрана за работата на заведенията за обществено хранене. Продажбата на храни и напитки се извършва единствено през специално оборудвано за целта гише и само до 20:00 часа. Въпреки забраната, ресторантът, в който отишъл министърът, се оказал отворен. Изданието посочва, че там освен Примула, е имало и други посетители, между които и други високопоставени служители. Освен това, независимо от разпорежданията, министърът бил без предпазна маска.

Ситуацията в Чехия с коронавируса се влоши през последните седмици, което наложи въвеждането на строги ограничителни мерки. Затворени са училищата, ресторантите, баровете, клубовете, спортните и културни обекти, както и много магазини. Преустановена е работата на голяма част от предприятията за услуги на населението. Полицията има право да налага глоби до 400 евро за неносене на маска.

Чехия потвърди вчера рекордните 14 968 нови случая на коронавирус за последните 24 часа. Страната вече повече от месец се бори с нарастващия брой на новозаразените.

Чешкото правителство вчера дори поиска военни лекари от страните от ЕС и НАТО да могат да помагат на Чехия в борбата с епидемията.

Коментари: 0