CEZ намери купувач за румънските си активи

Сключването на сделкат ще зависи от одобрението на антитръстови органи

CEZ намери купувач за румънските си активи

Снимка: CEZ

CEZ Group одобри продажбата на активите си в Румъния. Купувач по сделката е австралийското управляващо дружество Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), се казва в изявление на компанията, цитирано от чешки медии.

MIRA е най-големият управител на инфраструктура в света и е част от Macquarie Group, която пък е топ 10 на компаниите по пазарна капитализация в Австралия.

Според цитирания източник активите включват седем компании, сред които операторът на електроразпределителната мрежа, електроснабдяването и най-голямата сухопътна вятърна електроцентрала в Европа.

Документите за сделката бяха подписани в четвъртък вечерта, а финализирането ѝ ще зависи от одобрението на Европейския антитръстов орган и Върховния съвет на националната отбрана на Румъния.

"CEZ остава активен в Румъния, развивайки портфолиото си от енергийни услуги. Продажбата на активи на фондовете, управлявани от MIRA, беше одобрена от Съвета на CEZ Group само 13 месеца след началото на процеса по продажба. Двете компании изготвиха договор за продажба, обхващащ всички 3 бизнес сегмента, включени в сделката: разпределение на електроенергия, енергийно снабдяване и оперативно портфолио от възобновяеми енергийни източници.

Румъния е една от най-динамичните икономики в Европа и със споразумението за придобиване на портфейла от активи на CEZ там искаме да подкрепим дейностите в областта на критичната инфраструктура, като инвестираме в по-устойчиви, ефективни и безопасни проекти, каза Ли Харисън, ръководител на Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) за EMEA (Европа, Близкия Изток и Африка).

Коментари: 0