Кои са отличените в юбилейното издание на „Мистър и Мисис Икономика”

Най-престижният бизнес конкурс в България отбеляза своята 30-годишнина в една по-различна обстановка

Кои са отличените в юбилейното издание на „Мистър и Мисис Икономика”
5454 ~ 2 мин. четене

Списание "Икономика" и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) отново отличиха бизнес личностите с най-голям принос за развитието на бизнес средата и на икономиката като цяло. Тази година конкурсът „Мистър и Мисис Икономика” беше по-особен - от една страна заради 30-ото му юбилейно издание, а от друга - заради сложната ситуация, в която се намира както България, така и цяла Европа.

Организаторите решиха през 2020 г. да връчат само големите награди - „Мистър Икономика” и „Мисис Икономика”, на мениджърите и предприемачите, които са допринесли най-много за развитието на успешен и устойчив бизнес в страната ни в последните 3 десетилетия.

Четирима мъже и една дама получиха статуетка „Рибарят и златната рибка” на Ставри Калинов за успешната си работа през годините.

Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг”

Титлата „Мисис Икономика” е за Виолина Маринова, член на Надзорния съвет на Банка ДСК, а нейната награда връчи министърът на финансите Кирил Ананиев.

„Мистър Икономика” през 2020 г. са:

  • проф. дтн инж. Цоло Вутов, управител на „Геотехмин”;
  • проф. дтн инж. Николай Вълканов, председател на Съвета на директорите на „Минстрой Холдинг”;
  • д.и.н. Огнян Донев, изпълнителен директор и председател на Съвета на директорите на „Софарма“;
  • проф. Иван Тодоров, управляващ съдружник в Адвокатско дружество „Георгиев, Тодоров и Ко“.

Те получиха наградите си съответно от заместник министър-председателя и министър на туризма Марияна Николова, министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на икономиката Лъчезар Борисов и министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

Проф. Вутов не успя да присъства лично на церемонията и от негово име на сцената статуетката получи изпълнителният директор на „Геотехмин” Доминик Хамерс.

Доминик Хамерс, изпълнителен директор на „Геотехмин”

По традиция списание „Икономика” и КРИБ връчиха и специални награди.

За 55 години успешно присъствие в България бе отличен изпълнителният директор на „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България“ Юрг Буркхалтер. Наградата му връчи председателят на Управителния съвет на КРИБ Кирил Домусчиев.

Главният изпълнителен директор на „Теленор България” Джейсън Кинг получи награда „Бизнес лидерство по време на криза” заради усилията на компанията в полза на обществеността и клиентите по време на извънредната ситуация. Призът бе връчен от управителя на „Бритиш Американ Табако България“ Мила Маречкова.

Изпълнителният директор на „Биовет” Ангел Желязков получи приз за социалните инициативи на компанията, подпомогнала граждани, медици, училища и местни администрации и общности по време на кризата. Наградата връчи Тим Курт, изпълнителен директор и вицепрезидент на „Аурубис България”.

Отличие за принос в създаването на устойчив IT сектор в България получи Калин Димчев, главен изпълнителен директор на „Майкрософт България”. Неговата награда бе връчена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков.

Официалната церемония, която се проведе без публика и гости във Форум „Джон Атанасов“ на София Тех Парк, ще бъде излъчена по Българската национална телевизия на 19 ноември 2020 г. от 22.00 ч.

Подкрепи Economic.bg