Джонсън обяви забраната за бензинови и дизелови коли във Великобритания

Джонсън: „Зелената индустриална революция” ще осигури стотици нови работни места и ще съживи индустрията

Джонсън обяви забраната за бензинови и дизелови коли във Великобритания

Снимка: БТА

20885 ~ 1 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Нови автомобили и микробуси, задвижвани изцяло с бензин и дизел, няма да се продават във Великобритания от 2030 г. Това обяви днес премиерът Борис Джонсън, който потвърждава предварителните информации от края на миналата седмица. Той добави, че някои хибриди все пак ще продължат да бъдат разрешени, пише BBC.

Решението е част от т.нар. „зелена индустриална революция” на Джонсън, за справяне с измененията в климата и за създаване на работни места в отрасли като ядрената енергетика. По проекта са отпуснати 4 млрд. паунда, които критиците смятат за недостатъчни, предвид мащаба на целите.

„Сумата е само част от по-широк пакет от публични инвестиции в размер на 12 млрд. паунда, което ще помогне да се донесат три пъти повече пари от частния сектор”, завява бизнес секретарят Алок Шарма пред BBC. Той добави, че тези средства ще помогнат за създаването на 250 000 "зелени" работни позиции, които ще са с висока добавена стойност.

Надеждите на правителството са, че тези места ще бъдат в Северна Англия и Уелс. Планът им включва да изградят голямата атомна централа Sizewell в Съфолк, както и няколко модерни малки ядрени реактора.

В надпреварата за намаляване на вредните емисии от автомобилите Великобритания е на второ място, а на челната позиция е Норвегия, която за момента е заложила в плана си, че ще направи тези революционни промени до 2025 г.

Британските производители на автомобили са притеснени от мащаба на предизвикателството, което стои пред тях, но правителството вярва, че подобна технологична промяна може да даде на фирмите конкурентно предимство.

Борис Джонсън заявява, че планът му е насочен към това да създаде нови работни места и за справяне с климатичните изменения.

Подкрепи Economic.bg