FT: Великобритания забранява продажбата на бензинови и дизелови коли още от 2030 г.

Регулацията няма да важи за някои хибридни автомобили

FT: Великобритания забранява продажбата на бензинови и дизелови коли още от 2030 г.

Снимка: Unsplash

8684 ~ 1 мин. четене

Британският премиер Борис Джонсън планира да обяви следващата седмица забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2030 г., пет години по-рано от предвиденото, съобщава Financial Times.

Великобритания първоначално планираше да забрани продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2040 г., като част от усилията за намаляване на емисиите на парникови газове. През февруари обаче Джонсън промени срока на 2035 г.

Позовавайки се на собствени източници от индустрията и правителството, FT разкрива, че Джонсън възнамерява да премести отново крайния срок. Той ще направи това в реч, посветена на политиката в областта на околната среда, която се очаква да изнесе следващата седмица.

BBC също съобщи за подобен план, без да посочва източниците си.

Говорител на Даунинг Стрийт отказа да коментира докладите или съдържанието на предстоящата реч на Джонсън за FT.

Изданието обяснява, че новият график вероятно няма да важи за някои хибридни автомобили, използващи както електрическо задвижване, така и двигатели с вътрешно горене. Те ще могат да се продават до 2035 г.

Краят на предлагането на нови бензинови и дизелови автомобили ще отбележи огромна промяна на автомобилния пазар на Великобритания. Данните от индустрията показват, че този тип коли представляват 73.6% от продажбите на нови автомобили през тази година. Чисто електрическите, които обикновено са по-скъпи, са само 5.5%. Хибридните превозни средства от различни видове съставляват останалите малко над 20%.

Подкрепи Economic.bg