Най-важните събития в България, белязали 2018 г. (снимки)

Протести, многобройни катастрофи, сътресения в политиката и съмнителни сделки

Най-важните събития в България, белязали 2018 г. (снимки)

Снимка: Economic.bg

Автор: Вероника Тонева
2018 г. започна ударно за страната със старта на Българското председателство на Съвета на ЕС. Шест месеца България бе начело на Европа като у нас се проведоха над 300 събития, събрали рекорден брой делегати и участници.


Наред с политиката обаче годината бе белязана от редица протести – тези на майките на деца с увреждания, които в края на годината ескалираха в национални протести срещу цените на застраховката „Гражданска отговорност“ и цялостното качество на живот у нас.


Сделката на годината – желанието на пазарджишката компания „Инерком“ на Гинка Върбакова да купи енергийното дружество ЧЕЗ.


Казусът „Иванчева“ – през април тази година в центъра на София бе задържан кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева, а обвинението срещу нея бе във взимане на подкуп.

Показни арести имаше и на редица български бизнесмени – карнобатския алкохолен бос Миню Стайков, Митьо Очите, семейство Баневи, семейство Арабаджиеви, за които има публикувана европейска заповед за арест и т.н.

И тази година не мина без трагедии, които разтърсиха страната ни. На 25 август автобус се преобърна на пътя в района на Искърското дефиле, където загинаха 20 души. Разследването на катастрофата все още не е приключило, а заради случая през септември оставки подадоха трима министри – на регионалното развитие Николай Нанков, на транспорта Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев.


През октомври убийството на журналистиката Виктория Маринова разбуни духовете в страната и получи широк обществен отзвук в чуждите медии. Въпреки че не е доказано, че трагедията е свързана с работата на Маринова, тя отвори огромната въпросителна за насилието над жени у нас и всеобщата безнаказаност, която остава в голям процент от случаите.


Качеството на ремонтите на пътищата у нас и конкретно случая с обновяването на централната софийска улица „Граф Игнатиев“. Столичният кмет Йорданка Фандъкова ни увещава с месеци да изчакаме крайния срок (месец март 2019 г.), но резултатите и сега пораждат недоумение и отрицателни реакции в гражданите.

Коментари: 0