Кои сектори страдат от най-голяма липса на кадри

Работодателите оценяват негативно няколко неща в автобиографията на кандидата

Кои сектори страдат от най-голяма липса на кадри
5412 ~ 2 мин. четене

Трудностите на работодателите у нас с набирането на квалифицирани кадри продължават. Оказва се, че въпреки голямото количество специалисти IT секторът е най-засегнат от липсата на качествени хора. Над 90% от фирмите в IT сферата и в туризма изпитват недостиг на специалисти, в банковия сектор те са 70%. Трудности с набирането на персонал на подобно срещат и фирми, нуждаещи се от медицински сестри и механици. Това става ясно от проучване на Института за изследване на обществата и знанието към БАН, цитирано от БТА.

В изследването, направено през лятото, са обхванати професии, които изискват различно образование с цел по-голяма представителност на нагласите на работодателите и на търсещите работа, коментира директорът на института Румяна Стоилова. Целта му е да се очертаят общите моменти и различията в очакванията на бизнеса и на кандидатите за работа.

В автобиографията на кандидатите за работа работодателите оценяват негативно продължителните периоди на безработица и честата смяна на работните места. В IT-сектора честите напускания се оценяват от мениджърите дори по-неблагоприятно, отколкото дългата безработица.

Според младите кандидати за работа обаче смяната на работното място е израз на любопитство, посочи Стоилова. По думите й бизнесът оценява най-много умението за работа в екип, подходящото образование и способността да се учи през целия живот.

Характерно за пазара на труда в България е да се работи на позиция, по-ниска от квалификацията - висшисти работят на места за среднисти, среднисти на такива за основно образование и за хората с основно или без образование работа липсва, констатира Стоилова. Големият проблем на пазара на труда в България е фрагментацията - на хора с ниско образование и такива, които притежават висока квалификация и се борят за по-добри места, каза експертът.

Между 20-30% от работодателите казват, че биха се поколебали да назначат човек от различен етнос, което според Стоилова е противоречие - от една страна няма работници, от друга има предразсъдъци към хората с различен етнос. Работодателите често отказват работа и на майки с деца. От заетостта често се изключват и хора над 40 г.

Подкрепи Economic.bg