Колело се разпада, ако бъде откраднато

Това е единственият продукт, който не може да бъде откраднат

Колело се разпада, ако бъде откраднато

Снимка: Yerkabikes

3992 ~ 1 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Иновационното колело е кръстено “Йерка” и е дело на трима млади рационализатори – Кристобал Кабейо, Андрес Егерс и Хуан Хосе Монсалве. На тях им омръзнало постоянно да им крадат байковете, дори и когато ги заключат на улицата. Тогава решили да конструират такъв продукт, който да не може да бъде задигнат.

За разлика от традиционните заключващи устройства, ако крадец се опита да открадне Йерка, трябва да счупи рамката, която е основната част на колелото.  

Тримата изобретатели конструирали рамка, която се разделя наполовина и се превръща в заключващ механизъм, като към нея се прибавя и подвижната седалка. Цялата процедура трае само 10 секунди, но колелото, дори и да бъде откачено от предмета, за който е заключено, става неизползваемо и не може да се подкара.

В сайта на велосипеда “Йерка” е написано, че продуктът е единственият, който не може да бъде откраднат, тъй като цялото колело се трансформира в своеобразен катинар. Крадците трябва да отрежат рамката, за да се сдобият с него. Младите конструктори са получили финансиране на стойност 64 хиляди британски лири, за да реализират проекта си.

За колелото са използвани специални гайки, за които само собственикът има ключ и така никой не може да вземе колелото. Сега вече може да паркирате колелото си комфортно навсякъде, знаейки, че всичките му части ще ви чакат там, където сте ги оставили.

Дизайнът на Йерка“ е класически и не се различава по нищо от обикновените байкове.

Във Великобритания всяка година се крадат по 110 хиляди велосипеда, пише в. Дейли мирър“.

Подкрепи Economic.bg