Колко точно богат е Марк Зукърбърг - 9 изумителни факта

За по-малко от две минути Зукърбърг прави колкото средния американец за една година

Колко точно богат е Марк Зукърбърг - 9 изумителни факта

Снимка: Facebook профил Марк Зукърбърг

Богатството на Марк Зукърбърг спадна с близо 10 млрд. долара само за седмица, след като гигантите като Coca-Cola, Starbucks и др. обявиха, че спират рекламата си в социалната медиа Facebook. Въпреки това той остава един от най-богатите хора в света, пише Business Insider.

Зукърбърг може би няма афинитет към коли, скъпи дрехи и пътувания, но има към недвижими имоти и наскоро купи два такива за 60 млн. долара на езерото Тахо в Калифорния. Успоредно с това младият американец посвещава и голяма част от състоянието си за благотворителни каузи.

Колкото и да харчи, изглежда, че на Зукърбърг винаги ще му останат милиарди. Ето и девет факта, които показват колко богат е той наистина.

1. Зукърбърг може да живее с годишна заплата от 1 долар.

По-рано той отчиташе 770 хил. долара от заплата и бонуси във Facebook, но намали заплатата си до сегашния си процент през 2013 г. Това означава, че огромен дял от богатството му е обвързан с акциите на Facebook - той притежава близо 17% от компанията, съобщава Business Insider. За съжаление на Зукърбърг, това означава, че спадовете в цената на акциите на Facebook оказват голямо влияние върху личното му състояние.

2. Всяка една година от листването на Facebook на борсата през 2012 г. досега, Зукърбърг прибавя по 9 млрд. долара към състоянието си.

От дебюта на компанията на борсата акциите ѝ са нараснали с над 400% при текуща пазарна капитализация от 547 млрд. долара.

3. Състоянието на Зукърбърг потъна след решението на Coca-Cola, но той все още остава в топ 10 на най-богатите хора в света.

Нетната стойност на Зукърбърг падна през 2019 г. след скандали с Facebook, но оттогава се възстанови. Падна отново през 2020 г., когато Coca-Cola се присъедини към бойкота на рекламата във Facebook като част от кампанията #StopHateforProfit от американските групи за граждански права.

4. През 2018 г. Зукърбърг е изкарвал по приблизително 1.7 млн. долара на час, според изчисления на Business Insider.

Те са направени на база разликата в богатството му през 2017 и 2018 г.

5. На Зукърбърг му е нужно по-малко от час и половина, за да изкара колкото средния американец с висше образование за целия си живот - 2.2 млн. долара.

А той отпадна от колеж още във втората си година.

6. За по-малко от две минути Зукърбърг прави колкото средния американец за една година - 48 328 долара.

Според изчисленията на Business Insider Зукърбърг печели 28 538 долара на минута през 2019 г.

7. 1 долар за средното американско семейство се равнява на 845 хил. долара за Зукърбърг.

8. Богатството на Зукърбърг е по-голямо от БВП на Йордания, Никарагуа и Ямайка - взети заедно.

БВП на Йордания е около 46.4 млрд. долара, на Никарагуа - 12.5 млрд. долара, а на Ямайка - 16.7 млрд. долара.

9. Зукърбърг може да даде на всеки един американец по 100 долара и все още да остане с повече от половината от богатството си, което се равнява на около 82 млрд. долара.

Към момента американското население е около 330 млн. души. Да даде на всеки американец по 100 долара ще струва на Зукърбърг приблизително 33 млрд. долара.

Коментари: 0