Колко трябва да се движим след ден работа зад бюрото?

5-минутна почивка по време на работа също е от полза за здравето

Колко трябва да се движим след ден работа зад бюрото?

Поне 1 час физическа активност на ден може да предпази тялото ни от вредните последствия на работата зад бюро. Това показва международно изследване на Световната здравна организация, цитирано от британския в. „Гардиън“.

Проучването обхваща най-вече хора на възраст над 45 години от САЩ, Западна Европа и Австралия. Изследователите са установили, че един час упражнения с умерена интензивност като ходене с 5,6 км/ч или каране на колело с 16 км/ч са достатъчни, за да премахнат негативните ефекти от седенето зад бюро за дълъг период от време.

Международният екип е установил още, че при хората, които работят зад бюро по 8 и повече часа на ден и имат малко физическа активност, шансът да починат в следващите между две и 18 години е 9,9%. За сравнение при хората, които седят зад бюро само по 4 часа и спортуват активно, този процент е 6,8%.

Те обаче също така са установили, че увеличеният риск от смърт, свързан със седене зад бюро, се елиминира при хора, които практикуват поне час физическа дейност на ден.

Препоръчителното време упражнения на седмица е 150 минути, но според данните на изследователите, събрани от над 1 млн. души, то е недостатъчно.

5-минутна почивка, дори и само, за да отидете до автомата с вода, също е от полза за здравето.

Коментари: 0