Колкото по-малка е колата, толкова по-ярък е цветът

Немската компания BASF анализира пазара на цветове за автомобилната индустрия през 2017 г.

Колкото по-малка е колата, толкова по-ярък е цветът
712 ~ 2 мин. четене
Компанията BASF е публикувала своя Доклад за цветовете, който предоставя глобален анализ на предпочитаните за автомобилите цветове през 2017 г. Белият цвят отново е в топ позиция в световен план и е най-предпочитан цвят за автомобила с 40% пазарен дял. Заедно с него ахроматичните цветове черно, сиво и сребристо продължават да бъдет най-популярни. Общият преглед на автомобилнтие сегменти показва, че колкото по-малка е колата, толкова по-ярък е цветът. 

С ръста на продажбите и броя на моделите, автомобилите с висока проходимост значително влияят върху данните за популярност. Докато бялото и черното все още имат силни позиции в рамките на този сегмент, червеното, синьото и кафявото се търсят все по-често. Това отразява очаквания ръст и разнообразие от модели на тези надеждни превозни средства. 

Нюансите на синьото и сивото засилват своите позиции по пътищата на Европа

Цифрите от Доклада за пазара на цветове в Европа през 2017 г. разкриват, че ахроматичните цветове все още са най-популярни. Миналата година около 78%от всички коли са били боядисани в бяло, черно, сиво или сребристо,налагайки се като трайна тенденция. Измежду ахроматичните цветове делът на сивото нарасна до 19%. Днес, сивото се радва на същата популярност като черното. По-големият дял на сивото се подчертава от по-голямото разнообрази на сиви нюанси. С над 100 вариации сивото се нарежда на второ място след синьото по брой на предлагани нюанси.

„Сивото, което се асоциира с бетона и стъклото, е най-характерният за града цвят и силно се налага през последните няколко години. Със своите вариации от светли и средни нюанси до тъмен антрацит, то предоставя голям избор и поради тази причина придоби силни позиции на пазара,” твърди Марк Гутяр, Директор „Разработване на цветове за автомобилната индустрия“ в дивизия „Лакове и бои“ на BASF.

Измежду хроматичните цветове синьото продължава да се налага като силна тенденция. Докато общият дял на хроматичната палитра от 10% се запази, процентът на синьото значително се увеличи: почти всяка втора кола, боядисана в хроматичен цвят и произведена в Европа през 2017 г., е била синя. С близо 130 различни вариации синьото остава номер едно и по отношение на многообразието от нюанси.
Подкрепи Economic.bg