3 компании откриват над 400 работни места

Производствата са за керамични изделия, транспортни кранове и мелница

3 компании откриват над 400 работни места
4130 ~ 2 мин. четене
Инвестиции за над 38 млн. лева и откриването на над 400 работни места планират три компании. Днес те получиха сертификат за инвеститор клас А от министъра на икономиката в оставка Божидар Лукарски.

На церемонията присъстваха още зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева и изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев.

„Палфингер Продукционстехник България“ ЕООД получи сертификат клас А за проекта „Разширение на предприятие за производство на компоненти за транспортни кранове с марка „Палфингер“. Инвестицията по този проект, като обща стойност на материални и нематериални активи, възлиза на 10, 463 млн. лева като резултат от нея ще бъдат открити 126 нови работни места. Това съобщи изпълнителният директор на „Палфингер Продукционстехник България“ ЕООД г-н Метин Юсеин Дениз. Дружеството е дъщерно на австрийската компания „Палфингер Продукционстехник“. Проектът е свързан с разширяване и модернизиране на съществуващия завод за производство на компоненти за транспортни кранове и разширение на съществуващи мощности в община Червен бряг. След разширяването на завода, ще се произвеждат завършени системи и продукти – транспортни кранове, а не само детайли за тях.

Сертификат за клас А получи и „ДЮРА-ТАЙЛС БГ“ АД. Стойността на проекта възлиза на 9, 960 млн. лева и предвижда откриването на 305 нови работни места. Инвестиционният проект е свързан със създаване на ново предприятие – завод за производство на керамични изделия /подови и стенни плочки/ в гр. Нови пазар.

Министър Лукарски посочи, че двете инвестиции са в райони с висока безработица и изрази надежда те да създадат значима заетост.

Инвестицията на „Лулис Мел – България“ ЕАД за проекта „Мелницата за брашно на Лулис“ също получи сертификат клас А. Проектът ще бъде реализиран в Индустриална зона Божурище. “Лулис Мел“ е планирала  да инвестира приблизително 18 млн. лева в първата фаза на проекта. За осъществяване целите на инвестиционните намерения се предвижда наемането на 50 местни работници и служители, съобщи изпълнителният директор на Лулис Мел – България г-н Пантазис Савопулус.

Министър Лукарски заяви, че трите проекта за изграждане на нови предприятия и за разширяване на съществуващи дейности са индикатор за доверието на инвеститорите в страната ни. Той посочи, че от началото на годината до момента по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 18 проекта на обща стойност над 297 млн. лв., като те имат потенциал да разкрият над 4000 нови работни места. 

В процес на сертифициране са още 24 проекта за над 400 млн. лв., като се очаква те да осигурят заетост на още около 6000 души.
Подкрепи Economic.bg