Консорциум с участието на Apple и Dell купува бизнеса с чипове на Toshiba

Сделката е за 18 милиарда долара

Консорциум с участието на Apple и Dell купува бизнеса с чипове на Toshiba
Toshiba продава своя ценен бизнес с чип с памет за 18 милиарда долара на група купувачи, която включва Apple. Японският конгломерат разпродава големи активи, за да се опита да се справи с критична финансова ситуацияа. Бизнесът с чип с памет може да се определи като бижуто на фирмата, което привлече интереса на големите технологични компании като тайванската Foxconn.

Но след тежък процес на офериране, Toshiba избра консорциум, ръководен от американската компания за частен капитал Bain Capital и подкрепен финансово от Apple, Dell и други американски и японски фирми, съобщава CNN Money.

Все още не е ясно колко от 2-та трилиона йени (18 милиарда долара) ще дойдат от Apple, която използва чипове с памет за iPhone, таблети и други устройства. Различни анализи предполагат, че делът на компанията от Купертино в офертата ще бъде значителен, но от там отказват коментар.

Други американски технологични компании, които участват с пари в сделката, са производителят на флаш памет Kingston и фирмата за съхранение на данни Seagate. Тяхната готовност да подкрепят сделката подчертава важността на бизнеса с чипове на Toshiba за световната технологична индустрия.

Новото споразумение ще има и японска подкрепа. Самата Toshiba ще участва с 350 милиарда йени (3,1 милиарда долара) в специалната компания, която се сформира, за да закупи чип поделението. И INCJ и Японската банка за развитие също могат да инвестират на по-късна дата.

На борсата в Токио тази сутрин акциите на японската компания поскъпнаха с 4% след новината за сделката.
Коментари: 0