Контейнерооборотът нараства

През юли Шанхай е обработил с 1.3% повече TEU спрямо същия месец на 2019 г.

Контейнерооборотът нараства

Снимка: Pixabay

Белчо Цанев Автор: Белчо Цанев

През първите 7 месеца на годината в Шанхай са обработени 23.96 млн. TEU (б.р. – 20-футови контейнера, към които се приравняват всички видове), което е с 5.7% по-малко спрямо същия период на 2019 г. Само през юли в контейнерните терминали на Шанхай обаче са обработени 3.9 млн. TEU, което с 8.3% повече спрямо предходния месец и дори с 1.3% повече, отколкото са били обработени през некризисния юли 2019 г.

От началото на годината до 30 юли в Сингапур са обработени 20.85 млн. TEU, което е само с 2% по-малко спрямо първите 7 месеца на 2019 г. Само през юли през Сингапур са преминали 3.02 млн. контейнера, което е с 3.8% повече от юни тази година, но с 6.8% по-малко спрямо юли миналата година.

Че светът бавно започва да излиза от кризата с коронавируса ясно говори и информацията за откриването на нови контейнерни линии от Близкия Изток до Европа и други региони. От новия CSP Abu Dhabi Terminal в порт Халифа, ОАЕ се открива нова седмична контейнерна линия до най-големите европейски пристанища – Ротердам, Хамбург, Лондон, Антверпен и Хавър, както и до няколко порта в Пакистан и Индия. Линията ще бъде обслужвана от 8 контейнеровоза с вместимост между 10 хил. и 13 хил. TEU. Основните товари от ОАЕ към Европа ще бъдат полимери, а в обратна посока – храни и машини. Новият контейнерен терминал в Халифа работи малко повече от година, но вече е обработил повече от 540 хил. контейнера.