Корабът на Greenpeace акостира в пристанище Бургас

Ветроходът претендира, че е единствения екологично чист плавателен съд

Корабът на Greenpeace акостира в пристанище Бургас

Ветроходът на Greenpeace, „Rainbow Warrior", акостира на Морска гара Бургас. Влизането му в бургаския залив се превърна в атракция за десетките посетители в Свободната зона на пристанището.

Малко преди акваторията на порта ветроходът свали платната, за да влезе в него. Красивата гледка бе допълвана от десетките ветрила на участниците в Европейското първенство по ветроходство в клас Оптимист, чийто домакин е Бургас.

Строителството на третия ветроход на „Грийнпийс“, който гостува у нас, е започнало в корабостроителница в Полша и е завършено в Бремен, Германия. Ветроходът е  спуснат на вода през 2011 г. в пристанището в немския град Хамбург

„Rainbow Warrior” е създаден от едни от най-добрите корабни инженери в света, за да може да претендира за единствения плавателен съд, който, освен екологично съобразен, е и специално пригоден за проучване на моретата и океаните по света, както и за борба с техните замърсявания. Със своята 55-метрова А-образна мачта „Rainbow Warrior“ плава основно на вятър и може да издържа много повече от традиционните мачти за същия тип кораби

340-тонният ветроход ще остане в Бургас до 7-ми август, а в България до 14 същия месе На 5-ти и 6-ти август  ще бъде отворен за посещения на гражданите. Организаторите от „Грийнпийс”-България са предвидили различни забавления и съпътстващи събития, като във вечерите по време на престоя ще бъдат прожектирани безплатно филми с екологична тематика.

За периода на посещение на ветрохода ръководството на „Пристанище Бургас” ЕАД отваря вратите на Морска гара за посетителите на събитията на „Грийнпийс“. 

Коментари: 0