Коронавирусът ще учетвори бюджетния дефицит на САЩ

Независима комисия към Конгреса прогнозира през тази година „дупката“ да достигне 3.7 трлн. долара

Коронавирусът ще учетвори бюджетния дефицит на САЩ

Снимка: БТА

884 ~ 2 мин. четене

Спирането на икономиката и скокът на правителствените разходи в САЩ почти ще удвои федералния дефицит до рекордните 3.7 трлн. долара през тази фискална година, показва прогнозата на Конгреса, цитирана от Reuters. Законодателите вече одобриха безпрецедентните 3 трлн. долара за подкрепа на бизнеса, хората и здравната система в кризата, причинена от Covid-19, а  в същото време икономиката на страната е под блокада заради здравните мерки.

Брутният вътрешен продукт на САЩ ще се понижи с близо 40% на годишна база през второто тримесечие, показват изчисленията на надпартийната служба по бюджет към Конгреса. Но тя прогнозира също, че през втората половина на годината икономиката ще се съживи. Безработицата, която тази година се очаква да скочи до 16%, също ще намалее през 2021 г., но има вероятност да остане двуцифрена.

„Ако действащите понастоящем закони, регулиращи разходите и приходите останат непроменени и не се наложи значително допълнително спешно финансиране, федералният дефицит ще бъде приблизително 3.7 трлн. долара през фискалната 2020 г. и 2.1 трлн. долара през следващата година“, пише комисията в доклада си. През март тя прогнозираше дефицит от малко над 1 трлн. долара за всяка от тези години.

Дългът се очаква да достигне 101% от БВП до 30 септември 2020 г., когато приключва федералната фискална година в САЩ, а до края на 2021 г. ще нарасне до 108%.

Комисията прогнозира, че реалният БВП ще намалее с 5.6% през 2020 г., а на следващата година ще нарасне с 2.8%. Но и тогава икономическата активност все още ще бъде 6.7% под прогнозата, направена в края на януари, преди коронавирусът все още да бе достигнал Съединените щати

Но има експерти, които рисуват още по-страшен пейзаж. Уилям Хогланд, старши вицепрезидент в Bipartisan Policy Center, вашингтонски мозъчен тръст, фокусиран върху фискалната политика и други въпроси, заяви, че икономиката ще се възстанови по-бавно през втората половина на 2020 г., отколкото прогнозите на комисията към Конгреса. Хогланд добавя, че бюджетният дефицит до 2020 г. може да надхвърли 4 трлн. долара при отчитане на възможното законодателство за допълнителни икономически стимули.

Всъщност демократите от Камарата на представителите вече подготвят нов законопроект за помощ срещу ефектите от коронавируса. Говорителят Нанси Пелоси в петък предупреди, че ще бъде „скъпо“.

Според Хоагланд следващото фискално предизвикателство, пред което са изправени политиците, ще бъде как „да разгърнат нивото на дълга и дефицитите след кризата без значителни инфлационни натиск“.

Подкрепи Economic.bg