Коронавирусът е принудил двойно повече българи да почиват в страната

Близо 30% от тях споделят, че са искали да почиват в чужбина, но заради ограниченията се е наложило да изберат България

Коронавирусът е принудил двойно повече българи да почиват в страната

Снимка: Красимир Свраков

Повече българи от очакваното са прекарали лятната си почивка в страната, показва проучване на „Галъп интернешънъл“, проведено сред 1000 българи по телефона като равносметка на летния туристически сезон. През месец май 11.6% от българите са планирали почивка на море у нас, а в действителност 22.2% (над 1.2 млн. души) са реализирали подобни почивка.

Заявка за почивка в планината пък са дали 4.3% от българите, но на практика 8.4% са я реализирали. В същото време 5.1% през май са планирали море в чужбина, но само 2.7% (над 150 хиляди души) са го реализирали. Това е намаление от повече от половин милион в сравнение с една средна нормална година. До голяма степен обаче отказът от почивка в чужбина се дължи на наложените ограничения заради коронавируса.

Онези, които са почивали в България, в огромната си част споделят, че страната е била първи избор – 69.2%.

26.3% все пак признават, че са искали всъщност да почиват в чужбина, но заради обстоятелствата около коронавируса се е наложило друго.

Като цяло, 29.7% от хората у нас твърдят, че това лято са ползвали някаква туристическа услуга – при 19.6%, които са планирали да ползват такава към началото на сезона.

По отношение на рекламата на България засилването, на която беше една от основните задачи, които си постави Министерството на туризма в подкрепа на сезона, става ясно че 50% от участвалите в проучването са виждали тази реклама в последните няколко месеца, но другата половина не са.  А 77.7% приемат, че рекламата трябва дори да се увеличава. Само 19.1% са скептично настроени към увеличаването на рекламата като механизъм за стимулиране на вътрешния туризъм.

Очаква ни труден за туризма ни зимен сезон и вероятно още един нелек летен. Засилена вътрешна реклама и подкрепа за бранша ще е от решаващо значение за минимализиране на щетите. Такова заключение правят от „Галъп интернешънъл“ в края на своето проучване.

Коментари: 0