Кот д'Ивоар атакува пазара на шоколад

Страната е номер 1 в производството на какао, но иска дял от по-печелившия пазар на крайни продукти

Кот д'Ивоар атакува пазара на шоколад
4664 ~ 1 мин. четене

Кот д'Ивоар, която е най-големият производител на какао, иска да се наложи в други по-доходоносни сектори в тази промишленост.  Африканската страна е на път да стане №1 в преработката на какаовите зърна и се впусна и в промишленото производство на шоколад, информира АФП. 

В Кот д'Ивоар се добиват над 35% от световната реколта на какао. Миналата година са достигнати рекордни количества от над 1.7 млн. т. 

Отглеждането на какао е основна част от икономиката на страната, откакто тя получи независимост през 1960 г. „Кафявото злато“ дава 22% от брутния вътрешен продукт, осигурява над 50% от приходите от износ и създава заетост за огромна част от трудоспособното население. 

Производството на шоколад обаче носи 10 пъти по-големи приходи от производството на какао, сочат данните на Международната организация за какаото (ICCO). Затова Кот д'Ивоар планира да разшири присъствието си именно на този пазар. 

Силно заинтересовани сме да изнасяме крайни продукти или полуфабрикати, заявява министърът на търговията на Кот д'Ивоар Жан-Луи Бийон.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg