Кралят на Испания отбеляза 50-годишен юбилей

Фелипе Шести почете празника, като връчи на дъщеря си - престолонаследничката Леонор, Ордена на Златното руно

Кралят на Испания отбеляза 50-годишен юбилей

Снимка: БТА

2633 ~ 1 мин. четене
Кралят на Испания Фелипе Шести навърши днес 50 години. Той отбеляза юбилея, като постави на преден план дъщеря си Леонор, която е престолонаследничка на испанската корона, предаде Франс прес.

Монархът връчи днес на 12-годишната Леонор най-престижното испанско отличие - Ордена на Златното руно с огърлие. Говорител на кралския дворец определи това събитие като акт с историческа значимост за краля и престолонаследничката. Той каза, че присъждането на отличието подчертава желанието на краля Испания да продължи да е парламентарна монархия.

По време на церемонията престолонаследничката Леонор изглеждаше леко смутена. Тя бе застанала между баща си и дядо си Хуан Карлос, който бе крал на Испания в продължение на 38 години, преди да абдикира през 2014 г. Леонор се поклони пред дядо си и баща си, а после и пред майка си кралица Летисия и баба си София, съпругата на Хуан Карлос. Младата госпожица се усмихна, но не каза нищо при удостояването й с ордена. Орденът на Златното руно е най-висшият в Испания и датира от 1430 г., припомня Франс прес.

Церемонията се състоя в разгара на конфликта между Мадрид и Барселона. Днес в парламента на Каталуния привържениците на идеята за независимост трябваше да направят опит да изберат отново Карлес Пучдемон за каталунски лидер, но заседанието бе отложено. 
Коментари: 0