Кристин Лагард: Възстановяването на Европа се забави

Според президента на ЕЦБ предстои ускорение от средата на годината

Кристин Лагард: Възстановяването на Европа се забави

Снимка: БТА

1128 ~ 1 мин. четене

Възстановяването на Европа от рецесията, предизвикана от пандемията COVID-19, се забави, но предстои да се ускори от средата на годината. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард в коментар, предава Reuters.

След като страните от еврозоната блокираха икономиките си в опит да спрат разпространението на коронавируса, икономиката на блока се сви през последното тримесечие. Негативната тенденция се очаква да продължи поне докъм март 2021 г., тъй като голяма част от сектора на услугите остава затворен.

„Очакваме възходът да набере темпове около средата на годината, дори ако несигурността продължава да съществува“, каза Лагард в интервю за Le Journal du Dimanche.

Нека бъдем ясни: няма да видим връщане към предпандемичните нива на икономическа активност преди средата на 2022 г.“

През миналата година бяха взети безпрецедентни държавни мерки в подкрепа на принудително блокираните бизнеси. Затова Лагард призова политическото ръководство на Европа най-накрая да ратифицира спасителния фонд за възстановяване от 750 милиарда евро.

„Планът трябва да бъде ратифициран навреме, за да може Европейската комисия да вземе заеми следващия юни, както е по план, а след това да разпредели средствата“, коментира още Лагард.

Президентът на ЕЦБ не даде намек за промени в паричната политика, а само напомни, че банката може да увеличи квотата си за покупка на активи в случай на необходимост. Но също така може и да я намали, ако пазарните условия останат доброкачествени.

Подкрепи Economic.bg