Лондон мисли да удари с данък успешните в кризата

Някои дребни търговци и технологични компании се радват на „прекомерната печалба“

Лондон мисли да удари с данък успешните в кризата

Снимка: БТА

Великобритания планира да облага с данъци търговците на дребно и технологичните компании, чиято печалба е нараснала по време на пандемията от COVID-19, съобщи Sunday Times, позовавайки се на изтекли вътрешни имейли.

Според информацията правителството е обсъждало с компании как би действал един такъв данък върху продажбите онлайн. Дискутираната е и опцията за прилагане на еднократен налог „върху прекомерната печалба“, пише изданието, цитирано от Reuters.

Малко вероятно е обаче финансовият министър Риши Сунак да обяви тези данъци на 3 март, когато би трябвало да анонсира бюджета на страната. Фискалната програма ще бъде фокусирана върху разширяване на стимулира в подкрепа на бизнеса, ударен от COVID-19.

Вместо това за данъците е по-вероятно да стане дума през втората половина на годината.

Новината за тях идва на фона на натиска, на който е изложен Сунак по отношение на новия бюджет, в който е заложен най-големият годишен заем след Втората световна война. Членове собствената му Консервативна партия искат доказателства, че разходите са под контрол.

Той обеща устойчивост на публичните финанси, след като икономиката започне да се възстановява. Данните от миналия месец показват, че публичните заеми от началото на финансовата година през април достигат рекордните 271 млрд. лири (370 млрд. долара).

Министерството на финансите не е коментирало информацията на Sunday Times.

Коментари: 0