Електромобилите печелят от хаоса с горивата във Великобритания

Британската армия пристига на помощ на бедстващите бензиностанции

Електромобилите печелят от хаоса с горивата във Великобритания

Снимка: Unsplash

728 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Британската армия е в режим на готовност, след като кризата с горивата “захапа” шофьорите в страната. Въоръжените сили на Острова са готови да командироват 75 водачи на камиони, които да доставят бензин и дизел по обектите. За продавачите на електрически автомобили обаче бизнесът процъфтява, тъй като хората търсят алтернативни варианти пред стоенето на дълги опашки, съобщава Euronews.

Онлайн търсенето

На 20 септември 21% от посещенията на сайтове на автомобилни компании са били направени от потребители, търсещи електрически автомобил. Два дни по-късно този дял нараства до 31%, а до края на седмицата остава на нива около 28%, по данни на анализаторската компания Sophus3.

Специалистите са анализирали и данните от Google Trends, като са отчели драстично увеличение във Великобритания на думата "електромобил". В началото на седмицата фразата е представлявала около 36% от общите автомобилни търсения в Кралството, в средата нараства до 53%, а в края скокът е двоен – до 72%.

Тенденцията на повишен интерес към електромобилите във Великобритания е видна и преди паниката с горивата по бензиностанциите. Този ръст идва преди забраната на правителството за закупуване на нови автомобили на бензин и дизел, която влиза в сила през 2030 г. Регистрациите на нови превозни средства на батерии са се увеличили с 32.2% на годишна база, като според анализаторите събитията от последните дни са допълнителен ускорител на интереса към екологични возила.

Процъфтява ли пазарът на автомобили втора ръка?

Докато пазарът на употребявани автомобили отбеляза спад през 2020 г., делът на EV нарасна с 27 %.

Окуражаващо е да видим, че все повече хора решават да закупят електрически автомобил втора ръка, който е с ниски емисии. Все още обаче се нуждаем от правилните политики и стимули от страна на правителството, за да дадем увереност на купувачите на нови автомобили да изберат най-чистите модели бензин, дизел или електричество, които най-добре отговарят на техните нужди“, казва Майк Хоус от Обществото на автомобилните производители и търговци (SMMT).

Проучване на Motorparks установи, че три четвърти от британските шофьори биха закупили вече употребяван електрически автомобил.

Какви са предимствата?

Въпреки че ползите от електрическите автомобили са добре познати, особено заради техните ниски емисии, има редица допълнителни екологични позитиви, които се постигат чрез закупуване на вече употребяван електромобил.

Едно от тях е, че чрез него спестяваме пари. В момента почти три употребявани автомобила се продават на цената на всяко едно ново превозно средство във Великобритания. Но освен икономии на разходи и ползи за опазването на околната среда, предишният собственик вероятно вече ще е заплатил за всички възможни джаджи и екстри в колата.

Като плюс може да се отбележи и фактът, че замърсителите на въздуха от електромобили са много по-ниски в сравнение с бензиновите или дизеловите автомобили. Отделянето на частици все още се случва при износване и спиране на гумите, но без изпускателна тръба няма емисии на азотен оксид.

Благодарение на напредъка на технологиите батериите също са много издръжливи, което прави покупката на електромобил втора употреба добра инвестиция. Експертите твърдят, че батерията на електрическия автомобил не се нуждае от смяна в продължение на 10 до 20 години и с нея може да се изминат около 150 000 мили.

С увеличаването на продажбите на нови електрически превозни средства несъмнено ще видим увеличение на продажбите на вече употребявани електромобили – процеси, подхранвани от кризата с горивата и забраната за закупуване на различни модели коли на изкопаеми горива през 2030 г.

Подкрепи Economic.bg