Париж и Лондон се скараха за риболовни разрешителни

След Брекзит Великобритания е издала лицензи за риболов в своите води на почти 1700 френски кораба

Париж и Лондон се скараха за риболовни разрешителни

Снимка: Unsplash

132 ~ 3 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Франция заплаши с ответни действия, след като Великобритания отхвърли три четвърти от всички заявления от френски лодки за риболов във водите на Нормандските острови, съобщава Politico.eu. Британското правителство обяви, че на 12 малки лодки от 47 ще бъде разрешено да ловят риба в крайбрежните води на Великобритания, оставяйки 35 без разрешителни.

В документ представен от властите се казва, че тези лодки не са предоставили достатъчно доказателства, за да отговорят на изискванията, а именно да докажат риболовен опит в периода 2012-2016 г., както е посочено в търговската сделка за Брекзит.

Министърът по европейските въпроси на Франция Клеман Бон обвини Великобритания, че не спазва условията на търговското споразумение, като заяви, че Париж „няма да се поколебае да предприеме ответни действия в отговор“.

„Ние разбираме и споделяме раздразнението на нашите рибари. Не можем да си сътрудничим доверително с Великобритания, докато сделката не бъде спазена“, коментира той пред радио RTL.

Спорът за разрешителните за риболов ескалира в чувствителен момент за британско-френските отношения. Париж се ядоса заради участието на Великобритания в отбранителния съюз AUKUS със САЩ и Австралия, заради който Австралия се отказа от многомилиардна сделка за френски подводници.

Аник Жирарден, френският морски министър, казва, че френските риболовни общности „не трябва да бъдат взети като заложници от британците за политически цели. Това е поредният отказ на Великобритания да изпълни условията на сделката за Брекзит, въпреки цялата работа, която се върши. От утре ще се срещам с играчите в сектора, за да ги подкрепя и да обмисля подходящ отговор “.

След Брекзит Великобритания е издала лицензи за риболов в британската зона на почти 1700 кораба за зоната от 12-200 мили. Проблемът е за лодките под 12 метра, които искат да ловят риба в зоната от 6-12 мили.

Мишел Барние, бивш главен преговарящ на ЕС за Брекзит, който сега се кандидатира за президент на Франция, посочва, че британското решение може да окаже значително влияние върху отношенията с Франция във време на и без това рекордно ниски нива на доверие.

„Brexit е свършен. Един ключов въпрос за нас във Франция ... е за правилното прилагане на това, което сме договорили с британците, не само за мира в [Северна] Ирландия, но и за рибарството. Този момент е важен“, коментира той на събитие в Лондон.

Говорител на правителството на Обединеното кралство заяви, че подходът на Великобритания е „разумен и напълно в съответствие“ с ангажиментите на страната, изложени в търговското споразумение с ЕС.

В опит да успокои французите автономното правителство на о. Джърси обяви в петък, че ще предостави временни разрешения на кораби от ЕС и ще поднови временните лицензи, изтичащи в четвъртък, до 31 януари 2022 г., за тези, които още не са предоставили необходимите документи.

Френските риболовни общности, засегнати от Брекзит, ще получат 100 милиона евро средства от ЕС от резерва за приспособяване на блока.

Европейската комисия заяви, че „съжалява, че не е възможно да се сложи край на този въпрос сега“ въпреки „изчерпателните доказателства, предоставени от ЕС“.

„Ще поискаме от Великобритания пълно разкриване на тяхната методология и ще продължим да се ангажираме допълнително в интерес на нашите рибари и жени, така че да бъдат предоставени допълнителни лицензи“, заяви говорител.

Подкрепи Economic.bg