5 кризи, които пречат на Европа да се възстанови

Поредица от политически и социални кризи възпрепятстват растежа на еврозоната

5 кризи, които пречат на Европа да се възстанови
288 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова

Глобалната финансова криза в Европа започна през 2008 г., след което последва голяма рецесия за континента. Днес, поредица от политически и социални кризи възпрепятстват възстановяването на еврозоната. И въпреки че се различават са все по-свързани помежду си, пише Cnbc.

Мигрантската криза

Европа е изправена пред най-голямата бежанска криза след Втората световна война насам, а политиците все повече не могат да се справят с нея. Различни становища относно това как да се справят с притока на имигранти, се обсъждат всеки ден, но решенията и ефектите от тях се бавят. В същото време,хиляди мигранти от Сирия и Ирак се насочват към Унгария и Хърватия, където вече голяма част от тях са задържани по границите и не се допускат да преминат. Германия и Гърция се опитват да създадат бързо бежански лагери, а германският канцлер Ангела Меркел е изправена пред нарастващ гняв в страната. Някои икономисти твърдят, че кризата може потенциално да забави икономическото възстановяване на ЕС, защото лидерите на страните-членки се съсредоточават повече върху мигрантите и по-малко върху растежа.

Скандалът VW

Експерти от индустрията казват, че скандалът около Volkswagen може да опетни марката "Произведено в Германия" и това е възможно да промени нагласата на потребителите към компанията и качеството на германската продукция. ING Bank казва, че кризата с VW може да има по-голям ефект върху Германия, отколкото гръцката дългова криза е имала. Има признаци, че скандалът с манипулацията на вредните емисии на дизеловите коли Volkswagen вече влошава бизнес доверието в страната. Най-новото проучване ZEW за икономическото доверие, което измерва доверието сред немските анализатори и инвеститори, падна до 1,9 пункта през октомври, далеч под прогнозата за консенсус от 6,0 пункта.

През август германският износ отчете спад с 5,2%. В рамките на Европа, Германия е основният икономически център, когато тя се препъва, Европа се препъва заедно с нея.

Гърция

Рязко засилване на кризата в Гърция през лятото може да изглежда като далечен спомен, но последствията са дълбоки и историята със сигурност все още не е приключила. В Гърция следва прилагането на строги реформи по искане на европейските кредитори. Страната се опитва да се възстанови доверието в гръцките фирми, но това се оказва трудно. Макар че Алексис Ципрас отново спечели изборите в Гърция, политическата несигурност в страната отблъсква инвеститори.

Докато Гърция се опитва да преструктурира дълга си към кредиторите, лидерите също са ангажирани с мигрантската криза. Около 500 000 бежанци са влезли в страната. Всичко това означава, че гръцките лидери също са заети с бежанската вълна, а в страната продължават да влизат все повече хора, за които трябва да се осигури подслон. Така Гърция трудно се фокусира върху реформите, които трябва да въведе.

Испанската кохезия - или липсата на такава

Резултатът от предсрочните избори в Каталуния през октомври е показа, че все повече граждани в региона искат независимостта си от Испания. Въпреки че е трудно да се предскаже какво ще се случи, участниците на пазара очакват преговорите между двата лагера да се засилят в навечерието на предстоящите национални избори. Централното правителство в Мадрид иска на всяка цена да предотврати отделянето на Каталуния. "Дори и да има ясна победа, каталунският въпрос няма да си отиде", заяви Марк Оствалд форекс стратег на ADM Investor Services.

Агресивната Русия

Борис Шлосберг анализатор в BK Asset Management коментира ситуацията: „Идеята, че Русия се превърна във военна заплаха за еврозоната, а не в потенциален икономически партньор се засилва. Вместо бъдещо сътрудничество между руския и европейския пазар, сега има ясни разделения, които вероятно няма да се променят скоро. Русия беше важен търговски партньор за Европа - особено в Германия. Но последните въздушни удари в Сирия, усложниха вдигането на санкциите от Европа. Това означава, че в близко бъдеще шансовете за развитие на бизнес между Русия и ЕС са все по-малки."

Подкрепи Economic.bg