Кунчев иска да спре планираното от Ангелов разхлабване на мерките

Държавният здравен инспектор се противопоставя на идеята на здравния министър да бъдат отворени дискотеките и баровете

Кунчев иска да спре планираното от Ангелов разхлабване на мерките

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

Ще препоръчам забавяне на разхлабването на мерките, защото избързаме ли с това - неминуемо ще има отражение на заболеваемостта. Това каза в интервю за БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, член на разформирования от премиера Бойко Борисов Национален оперативен щаб (НОЩ). Той и уточни, че ще препоръча предстоящата стъпка, обявена от здравния министър проф. Костадин Ангелов, за отваряне на нощните заведения да не бъде предприета.

Мерки срещу COVID-19

От няколко дни Ангелов повтаря, че всички мерки досега са се взимали след предложение на Кунчев и с неговото крайно решение, а Щабът играе роля единствено на консултативен орган. Така здравният министър искаше да оправдае разпускането на Щаба и да успокои хората, че и без него пандемията ще бъде контролирана.

„България се движи по ръба на бръснача и то доста успешно“, коментира той и обясни, че високата смъртност е и заради лошия здравен статус на българите - инфаркти, инсулти, затлъстяване и т.н.

Той изтъкна спада на заболеваемостта днес под 500 на 100 000, изчислено на седмична база. „Колективният имунитет е постижим през август“, смята той.

По отношение на НОЩ, за който днес премиерът обяви, че всъщност работи, макар да беше разформирован с постановление на Министерския съвет от миналата седмица, Кунчев заяви, че никой не го е питал дали да го включи в щаба, както и никой не го е уведомявал дали да бъде закрит.

Координиращ орган на борбата с COVID-19 трябва да съществува, защото епидемичният процес продължава и трябва да се вземат решения“, каза Кунчев и добави: „Като експерти ние си вършим работата, а политиците са тези, които трябва да решат кой в какъв формат и с какво участие трябва да действа.“

По думите му работата на щаба е била „да вижда нещата от всички страни и да преценява как да има баланс“, за да може „с най-малко поражения за икономиката да има и най-малко жертви от Covid-19“.

„Проблемът с количествата ваксини е решим до две седмици, но другият проблем ще е с желаещите да се ваксинират, защото по това никога не сме били напред в класациите“, каза Кунчев.

Според него е наложително да се разработи и да стартира кампания с точни и ясни послания, за да бъдат добре информирани гражданите за ползите от ваксините. Това изказване идва четири месеца след старта на ваксинационния процес и след като България не може да отлепи от последното място в ЕС по дял на ваксинираното население.

Кунчев също така определи насочването на процеса на ваксинацията към общопрактикуващите лекари като най-правилния вариант.

Коментари: 0