КЗК санкционира eMAG за нелоялна конкуренция

Поредна глоба за електронния търговец

КЗК санкционира eMAG за нелоялна конкуренция
364 ~ 1 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) глоби eMAG с близо 138 хил. лв. Причината е нелоялна конкуренция, информираха от антимонополната институция.

Експертите от КЗК са наложили на „Данте Интернешънъл“ СА имуществена санкция в размер на 137 887 лв. за нелоялно привличане на клиенти във връзка с провеждането на рекламна кампания под надслов „Спечели екскурзия до Канарите”.

Производството е образувано по повод постъпили сигнал и жалба от потребители относно недобросъвестни действия от страна на фирмата във връзка с организирана и рекламирана игра (томбола) на онлайн магазина www.emag.bg. В нея организаторът обещава да даде на печелившия участник награда – екскурзия за двама до Канарите (остров Тенерифе). Участието в играта, проведена в периода 28.07-17.08.2014 г., е обвързано с покупка на минимална стойност от 100 лева от онлайн магазина eMAG.

Комисията обаче установила, че стойността на наградата, която eMAG обещава, надвишава значително цената на продавания продукт. Вследствие на подобно поведение се увреждат интересите на конкурентите, поради което тези способи за привличане на клиенти са недопустими и се санкционират по ЗЗК, съобщават от комисията.

Това не е първа глоба за електронния търговец. През ноември м. г. КЗК санкционира еMAG заради нашумелия „черен петък“. Експертите установиха, че онлайн търговецът е извършил нарушение при провеждането на рекламната кампания за деня. Тогава дружеството отнесе глоба от над 550 хил. лева, което се равнява на около 4% от размера на приходите на eMAG за 2013 г.

Коментари: 0