КЗК спря търга за закупуването на 42 нови мотрисни влакове

Жалби срещу обществената поръчка бяха подадени от три от световните производители на влакове

КЗК спря търга за закупуването на 42 нови мотрисни влакове
2342 ~ 1 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е спряла търга за закупуването и доставката на 42 нови мотрисни влакове за „БДЖ-Пътнически превози“. Поръчката, пусната на 17 август т.г., бе обект на много обществени дебати относно условията, както и параметрите на влаковете и бе подготвяна в продължение на близо две години. 

През август миналата година Ernst & Young, на която бяха платени 100 хил. лв., за да подготви документацията по търга, се обърна към четири водещи фирми в производството на влакове (между които Siemens и Skoda) за евентуална индикативна стойност на поръчката. 

Търгът е на стойност 675 млн. лв., като 450 млн. лв. са предвидени за машините, а 225 млн. лв. за тяхното обслужване.

В края на септември обаче последователно жалби към обществената поръчка подадоха германският концерн Siemens, чешката Skoda, както и китайската държавна компания CRRC (China Railway Rolling Stock Corporation). Именно обжалването на последната компания за недостатъчно информация в търга е одобрено от КЗК, обясниха от пресцентъра на БДЖ за Economic.bg. По техни думи съгласно чл.208 на Закона за обществените поръчки се предприема мярка временно спиране на поръчката от Комисията.

Първоначалната идея на дружеството бе да закупи мотриси, които да развиват скорост от 220 км/ч с 350 места. В поръчката обаче фигурират влакове с максимална скорост 160 км/ч и 230 места. Търгът обхваща и задължение на компанията победител да поддържа мотрисните влакове за период от 15 години, включително капитални ремонти до изминаването на 2 800 000 км.
Коментари: 0