КЗП: Най-рано през есента ще се връщат пари за провалени екскурзии

Ако туристът сам отмени екскурзията си, част от парите ще се загубят, предупреждават от КЗП

КЗП: Най-рано през есента ще се връщат пари за провалени екскурзии

Снимка: БТА

2147 ~ 1 мин. четене

Най-рано от есента ще започне връщането на пари на туристите за провалените им екскурзии заради пандемията. Това каза в интервю за БНТ Игнат Арсенов от Комисията за защита на потребителите (КЗП). „Връщането на парите от провалените заради пандемията почивки ще се забави. В момента връщането на парите е удължено до 12 месеца, тоест туристите могат да очакват най-рано от есента да започне връщането на парите, така че трябва да преценят своите опции как ще процедират“, обясни Арсенов.

Когато направим пакетна почивка, тогава задължително тя се прави от туроператор, който съответно ни дава обща цена за цялата почивка и носи отговорност за изпълнение на целия договор. Тогава той може да ни предложи три опции за компенсиране, когато отмяната е от негова страна. Да ни предостави ваучер за бъдещо пътуване или друга дестинация или да ни върне парите в брой, но със забавяне“, припомнят още от КЗП.

Не така стои въпросът, ако сами се откажем от почивката заради собствени съображения. Ако всъщност договорът се изпълнява, има съответния полет, пътуване, хотелът работи, приема туристи, но ние не желаем да пътуваме, само защото ни е страх или просто така сме решили, тук туристът трябва да договори с туроператора всъщност какво се случва след това, тъй като отменяйки почивката, на практика той ще загуби част от парите“, добави Арсенов.

Коментари: 0