Сривът при пътниците през Летище София се задълбочава

През ноември столичният аеропорт е обслужил 76% по-малко хора и има знначително влошаване спрямо летните месеци

Сривът при пътниците през Летище София се задълбочава

Снимка: Economic.bg/Архив

12583 ~ 1 мин. четене

В най-лошата година за авиацията, както я определиха редица заети в сектора, пътникопотокът на Летище София през месец ноември е намалял със 76% на годишна база. И според статистиката на оператора, с обслужени едва 125 хил. души това е четвъртият най-лош месец за столичния аеропорт от началото на годината.

„Най-черният“ месец за летището е бил април – първият цял месец, в който България беше в извънредно положение и действаха строги ограничителни мерки за влизане и излизане от страната. Тогава спадът достигна 94.2% на годишна база, като преминалите бяха едва 34 403 пътници. За сравнение, през април 2019 г. броят им достигна 598 140 души.

Май и юни също бяха лоши месеци за авиацията, както и за Летище София в частност. През тези два месеца спадът на годишна база достигна съответно 87.7 и 77.3%, което означава, че има някакво наваксване с пътникопотока през месеците след края на пролетната карантина. То се вижда и в данните за летните месеци - юли, август и септември, когато бяха значително разхлабени мерките по цял свят, както и ограниченията за пътуване. Бяха въведени и така наречените „зелени коридори“ за пътуване без карантина между отделните държави, поради което годишните спадове намаляха до 62.4, 57.1 и 58.4%.

При излитанията и кацанията на самолети също има значително намаление през ноември 2020 г - с 50.6% до 2 269, в сравнение 4 596 година по-рано.

В графа „обработен товар на летището“ има отчетени спадове, но те са доста по-малки. През изминалия месец обработеният товар е намалял до 2050 тона, което е с 3.4% надолу в сравнение с ноември 2019 г. Едни от най-лошите месеци за летището в тази графа са били май и юни, когато отчетеният спад на обработеният товар в сравнение с година по-рано е бил съответно от 21.8 и 18.9%.

Подкрепи Economic.bg