Имотният пазар на Острова расте с невиждан от 2016 г. темп

Тази тенденция обаче няма да продължи още дълго, според ипотечните кредиторите в страна

Имотният пазар на Острова расте с невиждан от 2016 г. темп

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Цените на жилища във Великобритания отчетоха най-големия си годишен ръст от юни 2016 г. насам, пише Reuters. Причината е, че след наложените строги ограничителни мерки заради COVID-19 хората са започнали да търсят по-големи къщи, за да се чувстват по-свободни, заявяват от ипотечният кредитор Холифакс.

По техни данни цените на жилищата през ноември са със 7.6% по-високи в сравнение със същия период на година по-рано и в пъти по-високи спрямо цените през 2016 г. Анализаторите също така не очакват тези темпове на покачване на цените да продължат още дълго време. Според тях икономическите прогнози за страната не са добри и дори ваксината срещу COVID не би им повлияла положително.

„Тъй като безработицата се очаква да достигне своя връх около средата на следващата година, а икономиката на Обединеното кралство не се очаква да възстанови загубеното през 2020 г. поне няколко години, е напълно възможно да се наблюдава забавяне в активността на имотния пазар през следващите 12 месеца“, заяви Ръсел Гейли, директор на Халифакс.

Той сподели пред медията, че за последните пет месеца цените на имотите във Великобритания са се повишили с 6.5%.

Банката на Англия пък заяви миналата седмица, че през октомври заемодателите са одобрили най-голям брой ипотечни кредити от 13 години насам.

Коментари: 0