Проблемите при неделните преговори по Брекзит потопиха паунда с над 1%

Европейските фондови пазари също тръгнаха надолу заради нарастващата несигурност около успешния край на разговорите

Проблемите при неделните преговори по Брекзит потопиха паунда с над 1%

Снимка: БТА

Британският паундът изтри около 1.5% от стойността си спрямо долара в понеделник на фона на ескалиращите страхове, че Великобритания и ЕС може да не успеят да постигнат сделка преди края на преходния период, който приключва в края на този месец.

Търговско споразумение по Брекзит

След бурната неделя за преговарящите от двете страни, към 12:30 ч българско време британската валута спадна с 1.21% и 1 паунд се търгуваше за 1.3275 долара. По-рано по време на сесията спадът премина 1.5%, като така паундът потъна до триседмично дъно.

Европейските акции също търпят загуби. Регионалния индекс STOXX 600 е надолу с 0.44%, след като в последните пет седмици се вдигна с 14%. По-голямата част от подиндексите му също са на отрицателна територия с изключение на фармацевтиката и здравеопазването благодарение на напредъка около COVID ваксината.

Германският DAX е надолу с 0.43%, а финансовите индекси в Испания и Италия спаднаха с над 0.8%. Френският CAC 40 падна с 0.9%, след като в петък нарасна до деветмесечен връх. Британският индекс FTSE 100 също започна сесията на червено, но благодарение на началото на COVID ваксинацията във вторник на Острова той се повиши с 0.26%.

Разговорите между Великобритания и Европейския съюз трябва да се възобновят по-късно през деня, като британският премиер Борис Джонсън се очаква да разговаря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Ирландският премиер Майкъл Мартин заяви в неделя, че шансовете за сделка са 50/50, докато инвестиционната банка J.P. Morgan заяви, че шансовете за излизане от ЕС без сделка са се увеличили от 20% до една трета.

И двете страни се опитват да изгладят условията на евентуална търговска сделка след Brexit. Обединеното Кралство и ЕС посочиха напредък в някои области, но разликите остават по отношение на риболовните права и как могат да бъдат разрешени бъдещи спорове. Преговорите пък вече се проточват с месеци, с което растат опасенията, че преговорите могат да пропаднат без сделка. При този сценарий и двете страни ще се сблъскат с по-високи разходи и бариери в ежедневния бизнес.

Коментари: 0