АПИ ще плати 900 000 лв. за надзора на обхода на Пловдив

Строежът на отсечката струва 10 млн. лв. на километър

АПИ ще плати 900 000 лв. за надзора на обхода на Пловдив

Снимката е илюстративна

Снимка: Economic.bg/Архив

2258 ~ 1 мин. четене

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви обществената поръчка за избор на изпълнител на надзора при изграждането на Югоизточния обход на град Пловдив. Индикативната ѝ стойност е 750 хил. лв. без ДДС – или 900 000 лв. с ДДС. Срокът за изпълнение е 21 месеца, като кандидатите могат да подават оферти до 7 януари 2021 г.

Цената на пръв поглед изглежда доста висока, но проверка на Economic.bg в архивните поръчки на пътната агенция, показва, че тя е „стандартна“. Трасето покрай Пловдив е с дължина 4.8 км и е със статут на скоростен път. В същото време за северния обходен път на град Бургас, който е с дължина 4.7 км., по-рано тази година беше обявена обществена поръчка за надзор с прогнозната стойност от 825 000 лв. без ДДС.

Обходният път на Пловдив стана известен със своята огромна сума, която АПИ обяви, че ще плати от републиканския бюджет. За неговото строителство е предвидено да отидат малко над 50 млн. лв. с ДДС, което означава, че един километър от пътя струва над 10 млн. лв.

Трасето на обхода ще започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на жп линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив – Асеновград. Новият скоростен път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив – Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети.

В момента се провежда и тръжната процедура за избор на изпълнител на строителните работи. На 16 октомври тази година бяха отворени 12-те подадени оферти и работата на тръжната комисия продължава. 

Подкрепи Economic.bg