АПИ ще плати по 10 млн. лв. на километър за обхода на Пловдив

Пътната агенция пусна изненадващо скъпа обществена поръчка за 4.8-километровата отсечка

АПИ ще плати по 10 млн. лв. на километър за обхода на Пловдив

Снимката е илюстративна

Снимка: Economic.bg/Архив

Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обяви обществена поръчка за изграждането на югоизточния обход на Пловдив, който е с дължина 4.8 км. Прогнозната стойност на проекта е малко над 50 млн. лв. с ДДС, което означава, че един километър от пътя струва над 10 млн. лв. Средствата са изцяло от държавния бюджет, тоест пари на българските данъкоплатци.

Кандидатите могат да подават оферти до 15 октомври 2020 г., съобщиха от пътната агенция.

Трасето на обходния път ще започва в района на пътен възел „Скобелева майка“ при 98-ми км на път II-56, ще продължава почти успоредно на ж.п. линията и ще завършва при кръговото кръстовище при 14-ти км от път II-86 Пловдив – Асеновград.

Скоростният път с габарит Г20 ще се влее в изградения през миналата година нов четирилентов участък от второкласния път II-86 Пловдив – Асеновград. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети.

Новата пътна артерия ще подобри значително транзитното преминаване от общините Куклен и Асеновград към АМ „Тракия“ и „Марица“, а оттам до ГКПП „Капитан Андреево“, като облекчи значително натовареното движение в град Пловдив, пишат още от АПИ.

Срокът за изпълнение на строителните работи е 18 месеца.

Коментари: 0