Лидерите на Г-7 без обща позиция със САЩ по въпроса за климата

Тръмп ще вземе решение следващата седмица по темата

Лидерите на Г-7 без обща позиция със САЩ по въпроса за климата
984 ~ 1 мин. четене

Лидерите от Г-7 признаха днес, че не могат да постигнат разбирателство с президента на САЩ Доналд Тръмп за борбата със затоплянето на климата, и ще запишат това в заключителната декларация на срещата в Таормина.

"Съединените американски щати са в процес на преразглеждане на политиката си по климатичните промени и Парижкото споразумение и затова не са в позиция да се присъединят към консенсуса по тези теми", гласи изявлението на лидерите, съобщава Independent.

В своя материал по темата изданието коментира, че мнението на лидерите рядко е толкова откровени. "Отнасяйки се с разбиране към този процес, държавните глави и правителствените ръководители на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Великобритания и председателите на Европейския съвет и Европейската комисия потвърждават силния си ангажимент да изпълнят бързо Парижкото споразумение", се допълва в документа.

От своя страна Тръмп обяви чрез съобщение в Twitter, че ще вземе окончателно решение дали САЩ да останат в Парижкото споразумение за климата идната седмица, предадоха световните агенции.

По този начин президентът ще има още време да реши дали Щатите ще останат обвързани със споразумението от 2015 г. за овладяване на газовите емисии с парников ефект.

Подкрепи Economic.bg