Лихвите по депозитите вървят надолу, по кредитите – нагоре

Домакинствата са слагали парите си в банки през април при средно 0.4% годишна лихва

Лихвите по депозитите вървят надолу, по кредитите – нагоре
3386 ~ 1 мин. четене
Лихвите, които компаниите и домакинствата получават за парите си, които държат в банките, отново се доближиха до нулата. За сметка на това заемите, които са взимали, са започнали да поскъпват. Това става ясно от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ), обявени в понеделник.

Домакинствата са слагали парите си в банки през април при средно 0.4% годишна лихва по левовите си депозити – по-малко покачване от месечната инфлация през същия месец. Това е 12-ият пореден месец, в който лихвите по срочните депозити на физическите лица е под 1% на годишна база.

При бизнеса ситуацията с лихвите по влоговете е още по-фрапираща – 0.17% в лева и 0.31% в евро. Близо две години процентите се движат около тези нива, показва статистиката на БНБ.

За сметка на това повечето групи кредити поскъпват през април. Средният процент на потребителските кредити в лева е скочил до 9.24%, а ипотечните леко поевтиняват до 4.05% годишна лихва. Тук статистиката отчита само лихвата, а не ГПР, в което влизат всички останали такси и комисионни, които оскъпяват допълнително заемите в България.

При малките бизнес заеми, чиято равностойност е под 1 млн. лв, има минимално поскъпване. При големите кредити се забелязва спад.
Подкрепи Economic.bg