Липсата на единни правила в туризма може да струва трилиони долари

Правителствата трябва да намерят баланса между безопасността и рестартирането на икономиката, смята изпълнителният директор на Dubai Airports

Липсата на единни правила в туризма може да струва трилиони долари

Пол Грифитс.

Снимка: БТА

Страните все още не са постигнали консенсус по въпроса как безопасно да се рестартират международните пътувания на фона на коронавирусната криза. А това може да струва трилиони долари на световната икономика, смята изпълнителният директор на Dubai Airports Пол Грифитс.

„Нямаме единна процедура за тестване с надежден, точен и бърз тест. Това трябва час по-скоро да се случи. Също така няма никакво хармонизиране на мерките за контрол и необходимостта от поставяне под карантина, който да бъде едновременно ефективен, но и да не пречи на икономиката“, споделя Пол Грифитс пред CNBC.

Авиационната индустрия беше доста силно засегната от коронавируса, тъй като международните туристически пътувания бяха напълно спрени заради затворените граници. След като отмина първата вълна на заразата, много от държавите отново отвориха границите си за туристи, но с различни правила, което доведе до объркване.

Координирането на тестването, карантината и единни правила за безопасност са решението към възстановяването на пътуванията по безопасен начин, смята Графитс.

„Големият проблем в световен мащаб според мен е, че правителствата търсят пълно елиминиране на риска, до което според мен никога няма да достигнем“, казва още той.

Вместо това, според него, страните трябва да се научат да управляват риска и да постигнат баланс между безопасността и рестарта на икономиката. „Трябва да се промени начинът, по който управляващите се опитват да контролират ситуацията, ако искаме да се върнем към някаква форма на нормален живот отново“, казва още изпълнителният директор на Dubai Airports.

Коментари: 0