Lockheed Martin откри завода за българските изтребители F-16

Съоръжението вече се експлоатира и там се произвеждат самолетите за Бахрейн

Lockheed Martin откри завода за българските изтребители F-16

Снимка: Lockheed Martin

3518 ~ 2 мин. четене

Американският авиопроизводител Lockheed Martin днес официално откри и пусна в експлоатация новия си завод в Грийнвил, Южна Каролина, където ще произвежда изтребителите F-16 Block 70 за България, съобщи компанията. С помощта на обновеното съоръжение и оборудването в него, което преди това е било ползвано във Форт Уърт, Тексас, Lockheed Martin скоро ще започне производство на изтребители F-16 за Бахрейн.

„Това е вълнуващо време, тъй като ние празнуваме още едно важно събитие за F-16 – най-успешният и боеспособен изтребител от четвърто поколение в света“, коментира при откриването на завода Мишел Еванс, изпълнителен вицепрезидент на Lockheed Martin Aeronautics. „Тази нова локация за производство на F-16 е изправена пред светло бъдеще”, добави той.

По думите на Еванс световното търсене както за нови  F-16, така и за модернизираната им версия F-16V, продължава да расте.

Бахрейн стана първият клиент за F-16 Block 70 през юни 2018 г., последван от Словакия, която подписа „писмо за съгласие“ през декември миналата година за доставката на 14 самолета Block 70.

България и правителството на САЩ в момента са в преговори за придобиване на 8 самолета F-16 Block 70, които да осигурят отбранителните нужди на страната на национално и съюзническо ниво.

Lockheed Martin потвърждава ангажимента си за предоставяне на икономически и промишлени ползи за България във връзка с придобиването на F-16 Block 70, като по този начин ще подкрепи суверенитета, споделянето на технологии и ще подпомогне местната заетост, казват от американската компания.

„Като част от ангажимента си да подкрепя придобиването на F-16 от България, Lockheed Martin ще отвори база за поддръжка, частичен и цялостен ремонт (MRO facility) в страната. Това означава, че българските самолети ще могат да бъдат поддържани в България от местни инженери и техници през цялата продължителност на своите 12 хил. летателни часа живот“, заяви Джим Робинсън, ръководител на проекта за придобиване на F-16 в България.

„Lockheed Martin дискутира редица други партньорства с българската индустрия, както и възможност за сътрудничество с български академични институции в научно-изследователски програми, които ще развият таланти в науката и инженерството, необходими, за да бъдат посрещнати предизвикателствата на 21 век“, каза Робинсън. 

Коментари: 0