Лондон работи за обезсилване на споразумението за Брекзит

Правителството на Борис Джонсън подготвя законопроект, с който да отмени ключови аспекти от споразумението за Брекзит

Лондон работи за обезсилване на споразумението за Брекзит

Снимка: БТА

Великобритания планира ново законодателство, което ще замени ключови части от споразумението за Брекзит, рискувайки колапса на търговските преговори с Брюксел, съобщава Financial Times. Части от законопроекта за вътрешния пазар, които трябва да бъдат публикувани тази сряда, се очаква „да премахнат юридическата сила на части от споразумението за оттегляне“ в области като държавната помощ и митниците в Северна Ирландия, според трима души, запознати с плановете.

Този ход на правителството на Борис Джонсън „ще подкопае ясно и съзнателно“ споразумението за Северна Ирландия, което самият премиер подписа миналия октомври, за да се избегне създаването на твърда граница в региона, каза един човек, познаващ плановете.

Миналата седмица главният преговарящ на ЕС Мишел Барние предупреди, че точното прилагане на споразумението за оттегляне е жизненоважно за успеха на търговските преговори и ключов въпрос за доверието между двете страни. „Това е много тъп инструмент“, каза един от запознатите. „В законопроекта изрично се казва, че правителството си запазва правото да създаде собствен режим, като директно противопоставя законите на Обединеното кралство със задълженията по споразумението за оттегляне и при пълно съзнание, че това ще наруши международното право.“

Законопроектът за вътрешния пазар на Обединеното кралство, очертан в бяла книга от 100 страници през юли, има за цел да осигури „безпроблемното функциониране“ на търговията между Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия, след като Обединеното кралство напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС в края на тази година. Но някои клаузи в законопроекта на практика ще отменят части от така наречения протокол за Северна Ирландия, който беше подписан заедно със споразумението за оттегляне през октомври и вбеси видни депутати, подкрепящи Брекзит, които го виждат като заплаха за британския суверенитет.

Говорител на правителството заяви, че „работи усилено за разрешаване на нерешени въпроси“ с протокола за Северна Ирландия. „Като отговорно правителство обмисляме резервни варианти, в случай че това не бъде постигнато, за да се гарантира защитата на общностите в Северна Ирландия“, казва той.

Съгласно споразумението за оттегляне, Обединеното кралство трябва да уведоми Брюксел за всички решения за държавна помощ, които биха засегнали пазара на стоки в Северна Ирландия и принуждават бизнеса там да попълва митнически документи, когато изпраща стоки в останалата част на Обединеното кралство. Но клаузите в подготвяния законопроект за вътрешния пазар и финансите ще принудят съдилищата в Обединеното кралство да следват новия закон на Обединеното кралство, а не сделката на ЕС.

Очаква се законопроекта за бюджета, който ще бъде внесен тази есен, да бъде използван да замени и трети аспект от протокола за Северна Ирландия, обхващащ плащането на мита за стоки, влизащи в региона, казаха запознати с плановете. Длъжностни лица казват, че плановете рискуват да разрушат перспективите за сделка.

Дейвид Фрост, главният преговарящ за Обединеното кралство, задълбочи напрежението преди преговорите, които трябва да бъдат възобновени във вторник в Лондон, заявявайки, че Великобритания няма да стане „държава клиент“ на ЕС.

Втори човек, запознат с предстоящия законопроект, каза, че лорд Фрост лично е взел решението да избере „ядрената опция“ за пренаписване на споразумението за оттегляне въпреки постигнатия напредък в преговорите по прилагането на ирландския протокол.

И Борис Джонсън засили своята реторика преди следващия кръг на преговорите с ЕС, предупреждавайки, че остават само пет седмици и половина за сключване на търговско споразумение. „Трябва да има споразумение с нашите европейски приятели по времето на Европейския съвет на 15 октомври. Ако не можем да се договорим дотогава, не виждам как ще има споразумение за свободна търговия и трябва да го приемем и да продължим напред“, каза той.

Премиерът добави, че и без сделка все още може да има положителен резултат за Обединеното кралство. „Искам да съм напълно ясен, че както казахме още от самото начало, това би било добър резултат за Обединеното кралство.“ Той е категоричен, че Великобритания няма да промени подхода си към преговорите, за да постигне споразумение.

Кристоф Хансен, водещият евродепутат за приемането на бъдещото търговско споразумение, заяви пред FT, че пълното спазване на споразумението за оттегляне е основен „доверителен“ въпрос и „лакмус тест“ за готовността на Обединеното кралство да спазва сделки с Брюксел .

Коментари: 0