Германия: „Северен поток 2“ е твърде висока цена за отравянето на Навални

Външният министър Хайко Маас се надява Русия да сътрудничи в разследването на отравянето, защото проектът е важен за германската икономика

Германия: „Северен поток 2“ е твърде висока цена за отравянето на Навални

Снимка: nord-stream2.com

Спирането на строежа на руския тръбопровод „Северен поток 2“ по морални причини би струвало твърде много на индустрията. А вместо това най-вероятно ще има символични забрани за пътуване на руски служители като отговор на ЕС на втората употреба на химическо оръжие от Кремъл в Европа, пише Euobserver, цитирайки германския външен министър Хайко Маас.

„Ако в следващите дни Русия не помогне да се изясни какво се е случило, ще бъдем принудени да обсъдим отговор с нашите съюзници“, заяви Маас в интервю за Bild, позовавайки се на отравянето на руския опозиционен лидер Алексей Навални.

Германия ръководи дипломацията на ЕС по случая, след като изведе Навални от Русия за лечение и заяви, че е бил отровен с химическото оръжие „Новичок“.

И въпреки отричанията от страна на Кремъл, имаше „няколко индикации“, че руската държава стои зад него, добави Маас.

„Смъртоносната субстанция, с която Навални беше отровен, в миналото е била намерена в ръцете на руските власти“, каза той.

„Използването на такова оръжие е ужасяващо“, каза в петък генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Някои високопоставени германски депутати, като Норберт Рьотген и Фридрих Мерц, призоваха правителството да спре строежа на новия газопровод до Русия, наречен „Северен поток 2“, като отговор на ситуацията.

И докато други столици гледат към Берлин, който също така е председател на Съвета на ЕС, за насоки, Маас посочи, че цената на опита за покушение не трябва да бъде толкова висока.

„Надявам се руснаците да не ни принудят да променим позицията си по отношение на „Северен поток 2“. Който изисква това, трябва да е наясно с последиците. Проектът включва повече от 100 компании от 12 европейски държави, като около половината от тях от Германия“, каза той пред Bild.

И премиерът на германския регион Саксония, Михаел Кречмер, от една страна, подкрепи думите му. „Северен поток 2“ трябва да бъде завършен. Ние зависим един от друг, имаме нужда от това сътрудничество“, каза Кречмер.

Тръбопроводът на стойност 10 млрд. евро в Балтийско море е почти завършен, въпреки че заплахата от американски санкции срещу европейските фирми, които участват в строежа, доведе до пауза в окончателното полагане на тръби.

Коментари: 0