Lufthansa се надява на €10 млрд. от германското правителство

Срещу тази сума държавата ще придобие малко над 25% от капитала на авиокомпанията

Lufthansa се надява на €10 млрд. от германското правителство

Снимка: БТА

968 ~ 2 мин. четене

Lufthansa се надява, че преговорите с германското правителство за отпускане на спасителна помощ могат да приключат скоро. Това съобщи директорът на авиокомпанията в писмо, видяно от Reuters, добавяйки, че също обмисля алтернативи като процедура за защита от кредиторите.

Забраните за пътувания принудиха германската авиационна група, в която влизат Swiss и Austrian Airlines, да „заземи“ 700 от самолетите си, което доведе до 99% спад на броя на пътниците. Това доведе до стопяване на паричните резерви на компанията с около 1 млн. евро в час.

„Ние смятаме, че тези разговори [с правителството] могат да приключат скоро“, пише главният изпълнителен директор Карстен Спор, като добавят, че също така се проучват алтернативни варианти, но не очакват да се стигне до тях. „Въпреки това продължаваме да сме убедени, че няма да се налага да се стига до алтернативите предвид разговорите с Берлин.“

Lufthansa преговаря за спасително финансиране на стойност 10 млрд. евро, като при този вариант правителството ще получи 25.1% дял в авиокомпанията, съобщи в петък германският вестник Der Spiegel.

От евентуално отпуснатата сума 5.5 млрд. евро ще са под формата на капитал без право на глас, за който правителството иска лихва от 9%, посочва изданието.

Допълнителни 3.5 млрд. евро заеми ще бъдат предоставени от държавната банка Kreditanstalt für Wiederaufbau (KFW), се казва в писмото, като се посочва, че Белгия, Австрия и Швейцария могат да допринесат за спасяването на авиационната група.

Спадът в пътуванията поради пандемията от коронавируса доведе до бързо преструктуриране на авиокомпанията, като други превозвачи също търсят държавни спасителни средства.

Германският министър на финансите Олаф Шолц каза пред в. „Пасауер Ноу Пресе“ през уикенда, че „данъкоплатците могат да разчитат на нас, че не водим тези разговори наивно“.

Коментари: 0