Ново разхлабване на мерките е в сила от днес

Днес ще бъде готов проектозаконът за отмяна на извънредното положение

Ново разхлабване на мерките е в сила от днес

Снимка: Economic.bg/Архив

7314 ~ 1 мин. четене

От днес са в сила по-меки мерки срещу разпространението на заразата от коронавирус. Стадиони, тенискортове и басейни отварят врати за първи път след обявяване на извънредното положение.

Официално от днес е разрешено индивидуалното спортуване на открито при спазване на дистанция от 2,5 метра. Спортните състезания обаче остават забранени.

В сила е и забраната за сядане на пейки в парковете, макар че самите паркове бяха отворени за разходки преди дни.

Плувните басейни ще работят при изключителни мерки за сигурност - постоянна дезинфекция и отстояние между чадърите от поне 4 метра.

Дейността си възстановявати автошколите. И при тях дезинфекцията и ползването на защитни маски е задължително.

Очаква се днес да е готов и проектозаконът, който ще послужи за отмяна на извънредното положение и ще въведе част от съществуващите мерки в т.нар. "санитарно извънредно положение".

Всички ограничения, които ще съпътстват ежедневието на гражданите ще се регулират на база на препоръки на Националния оперативен щаб, по Закона за здравето и със заповеди на министъра на здравеопазването.

След като бъде одобрен от правителството, проектозаконът трябва да бъде внесен в Народното събрание. Очаква се парламентът да се събере и да заседава още тази седмица, за да гласува новата законодателна рамка, с която автоматично да бъде отменено извънредното положение.

От 6 май ще последва отваряне на заведенията на открито при строги условия за дистанция и санитарни изисквания, както и премахване на КПП-тата на изходите на областните градове.

Подкрепи Economic.bg