Петролът пак тръгна надолу заради напрежението САЩ-Китай

Тръмп отново заплаши Пекин с мита като отмъщение за разпространението на коронавируса по света

Петролът пак тръгна надолу заради напрежението САЩ-Китай

Снимка: Unsplashed

1812 ~ 2 мин. четене
Цените на петрола отново тръгнаха надолу в началото на търговията в понеделник, триейки част от печалбите от миналата седмица, поради притесненията, че търговското напрежение между САЩ и Китай може да задържи икономическото възстановяване, дори когато по света започват да се разхлабват част от мерките срещу коронавируса.

Междинните фючърси CLc1 на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) паднаха до $18.32 за барел, т.е. поевтиняха с $1.46, или 7.6%, достигайки дори $18.27 в 00.08 ч. по Гринуич, предава Ройтерс. Фючърсите на американския петрол се повишиха със 17% миналата седмица.

Фючърсите на суровия Brent LCOc1 спаднаха с 90 цента, или 3,4%, при цена от 25,54 долара, след като докоснаха нивото от 25,53 долара. Миналата седмица Brent се повиши с около 23% след три последователни седмици загуби.

Пазарът намери подкрепа миналата седмица, тъй като основните производители на петрол, ръководени от Саудитска Арабия и Русия, бяха готови да започнат съкращаването на производството от 1 май. А двамата най-големи американски производители - Exxon Mobil Corp и Chevron Corp, заявиха, че ще намалят продукцията с 400 000 барела на ден това тримесечие.

Намаляването на производството в съчетание с отслабването на ограниченията за бизнес в някои държави и градове по света се очакваше да облекчи натиска върху петролните цени, породен и от препълването на наличните резервоари за складиране, което спомогна за повишаване на цените миналата седмица.

Американските компании за проучване и търсене на петрол са спрели работа по 53 нефтени инсталации през седмицата до 1 май, с което общият брой достига до 325 - най-ниският от юни 2016 г., заяви в петък фирмата за енергийни услуги Baker Hughes.

Въпреки това коментарите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че обмисля ново повишаване на митата за Китай, за да отмъсти за разпространението на коронавируса, подновиха опасенията, че търговското напрежение може да препъне икономическо възстановяване и да постави ново препятствие пред повишаването на цените на петрола.

„Възобновяването на търговската война ще се отрази в ущърб на цените на петрола в дългосрочен план“, казва Стивън Инес, главен пазарен стратег във фирмата за финансови услуги AxiCorp.
Коментари: 0