Lufthansa може да замени някои кратки полети с влакове

С цел да се намалят въглеродните емисии в авиацията

Lufthansa може да замени някои кратки полети с влакове

Снимка: Pixabay

Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Deutsche Lufthansa AG и германската държавна железопътна компания Deutsche Bahn AG ще си сътрудничат при експресните влакове с идеята те да заменят полетите на къси разстояния, пише Bloomberg. Новината идва на фона на нарастващата загриженост относно въглеродния отпечатък на авиацията. 

За първи път влакове ще свържат Берлин, Хамбург, Бремен, Мюнстер и Мюнхен с хъба на Lufthansa във Франкфурт, се казва в изявление от понеделник. Услугата ще започне да се предлага през юли, а през декември към посочените градове ще се присъединят и други. 

Все по-големият фокус върху въздействието на полетите върху околната среда подтиква все повече държави да предприемат стъпки за ограничаване на по-кратките пътувания. Междувременно има анализи, според които някои хора предпочитат по-дългите пътувания по суша, отколкото тези със самолет.

Lufthansa пък обикновено губи пари от вътрешните полети в Германия, което е допълнителен стимул за компанията да потърси железопътна алтернатива. Въпреки това предстои да се направи анализ на това как потребителите биха приели подобен ход, преди официално да бъдат прекратени всякакви въздушни връзки на вътрешно ниво, каза говорител на авиопревозвача.

Натискът върху авиокомпаниите да предприемат стъпки за намаляване на емисиите въглероден диоксид се засилва след отпуснатите помощи от страна на правителствата, което дава и повече влияние в ръцете на властимащите. През 2020 г. Eвpoпeйcĸaтa ĸoмиcия oдoбpи помощ от 7 млрд. евро от френската държава за Аіr Frаnсе. Спасяването авиокомпанията предвижда и преустройство на френските вътрешни служби, така че да се насърчат хората да използват влакове.

Що се отнася до Lufthansa, германската компания търпи критики за сравнително високите емисии на пътник. Мрежовите превозвачи са склонни да летят с по-малко незаети места в самолетите си в сравнение с нискотарифните конкуренти при пътувания на къси разстояния, докато техните операции на дълги разстояния могат да бъдат изпълнявани от четиримоторни самолети.

Коментари: 0