\"Лукойл\" може да инвестира в Иран

Компанията вече има опит в Ирак

\

"Лукойл" е готова да инвестира в Иран, колкото в Ирак, в случай на подходящи проекти, каза вицепрезидентът на компанията Леонид Федун. Според Федун, интересът на "Лукойл" към Иран се запазва. Според него обаче няма условия за конкуренция, няма дори законодателство, по което участниците да се разпределят.

"Ние разглеждаме този регион, както Ирак. Вие знаете, ние сме успешни в Ирак и имаме голям брой проекти, така че Иран – това е същата система, същата провинция и ние имаме опит в голям брой различни области, които са ни добре познати. Готови сме да инвестираме в Иран, толкова колкото и в Ирак, ако са налице условия, които ще отговарят на нашите инвестиционни нужди"- добави той.

Инвестициите на петролните компании в проекти в Ирак са планирани на стойност $ 500 милиона през 2016 г., а компанията очаква да получи компенсация за своите проекти до $ 1,5 милиарда долара.

"Невъзвращаемата част е около един милиард долара, всичко останало вече сме върнали. Там се произвеждат повече от 20 милиона тона петрол, така че тези оперативни разходи, също ще са компенсирани." "През тази година около $ 500 милиона са разходите, $ 1,5 милиарда, ние очакваме  компенсация," - заяви Федун.                                                                                                                              

Коментари: 0