Луксозните хотели в България се развиват все по-успешно

Основните фактори за растеж в сегмента са нискотарифните полети до столицата, както и увеличеният брой бизнес пътувания

Луксозните хотели в България се развиват все по-успешно
1308 ~ 2 мин. четене

Луксозните хотели в страната запазват положителния тренд на развитие и подобряват своите резултати. Това показват данни на консултантската компания за бизнес имоти MBL.

В София средното ниво на заетост през 2017 г. достигна 50%, отбелязвайки ръст от 5% спрямо предходната година. Общият брой на чуждестранните туристи, пренощували в столицата също нараства, като за 2017 г. той е 575,000 – с 67,000 повече от 2016 г. Годишните приходи от нощувки в София достигнаха 62.1 милиона евро за 2017 г., спрямо 53.9 милиона евро за 2016 г.

Основните фактори за растеж са нискотарифните полети до столицата, както и увеличеният брой бизнес пътувания. Доказателство за позитивните тенденции на хотелския пазар в София е и фактът, че в процес на изграждане са няколко големи хотела, чието завършване е планирано да бъде до края на 2020 г. - хотел Hyatt на паметника „Васил Левски“ ще има 190 стаи, а хотел Marriott на площад Македония – 232 стаи.

Висококатегорийните и луксозни хотели по Черноморието също отчетоха ръст в приходите през 2017 г., достигайки 177.3 милиона евро в Бургаска и 124.9 милиона евро във Варненска област, в резултат от по-високи реализирани цени. В Бургаска област средната заетост през активния сезон беше 63%, а във Варненска област - 53%.

В унисон с рекордния обем на инвестиционните сделки на пазара на бизнес имоти през 2017 г., активността в  хотелския сегмент отбеляза високо ниво за поредна година. На пазара доминираха български инвеститори, а обемът на сделките с хотели надхвърли 40 милиона евро.

Според MBL, известните хотелски брандове с отлична локация ще продължат да бъдат успешни. Луксозните хотели са в по-добра пазарна позиция да отговорят на промените в търсенето с по-високо технологично ниво и иновации. Макар и със значително по-високи цени, хотелите от категория 4 и 5-звезди ще продължат да доминират и бележат ръст в заетостта и приходите си, поради факта, че са по-разпознаваеми, предлагат повече сигурност и добро обслужване.

Подкрепи Economic.bg